Annons:
Etiketterbokformatartikel
Läst 315 ggr
Cireea
11/18/20, 9:42 PM

Bokformat

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vilka olika sorters bokformat finns det? Och vad är egentligen skillnaden mellan pocket och kartonnage? Det ska vi reda ut.

Till att börja med vill jag klargöra att det går att ta ännu ett djupare dyk bland alla olika bokformat. Det här är bara tänkt som en lättare översikt på de vanligaste formaten man stöter på när man köper böcker.

Vad är skillnaden mellan mjukband och hårdband?
Skillnaden är kanska enkel att bena ut om vi väljer att inte krångla till det. Mjukband betyder att utsidan av boken, det vill säga bokens pärm, är mjukt medan hårdband betyder att pärmen är hård.

Inbunden

Favoriten bland många. Den här typen av bok kännetecknas av en hård pärm med skyddsomslag samt att sidorna är bundna eller limmade i ryggen. Det viktigaste för en inbunden bok är helt enkelt skyddsomslag. Dessa böcker brukar oftast vara i det större formatet, runt cirka 20-25 cm, och är den dyrare varianten av böcker.

.

Pocket (a-format och b-format)

En annan vanlig variant är pocket. Dessa kännetecknas av mjuka pärmar samt att böckerna är limmad i ryggen. A-formatet brukar vara runt 17cm och är vanligt bland svenska och amerikanska pocketböcker. B-format är något större med sina 19cm och är vanligt format på brittiska pocketböcker.

Storpocket

Det enda som skiljer en pocket och en storpocket är storleken, en storpocket är något större med sina 23cm och liknar en inbunden bok i storleken. Annars är det samma format som pocket med mjuka pärmar och limmad i ryggen.

Häftad

En annan variant av en pocket kan man säga. Precis som pocketböckerna har häftade böcker mjuka pärmar med en rygg som antingen limmad, trådbunden eller häftad.

.

Kartonnage

Böcker som är i formatet kartonnage kommer i varierad storlek. Dessa böcker är limbundna med pärmar gjord av tjock kartong, liknande inbundna bökcer fast utan något skyddsomslag. Dessa är enklare att producera än inbundna böcker och är därför något billigare att köpa.

E-böcker

Böcker som du köper online och läser direkt på din dator, telefon eller platta. Med denna typ av bok behöver man inte vänta på något utan kan börja läsa direkt efter köpet.

.

Ljudböcker

Man skulle kunna kalla det här för en annan variant av e-böcker. Det är elektroniskt men istället för att läsa så lyssnar man. Ljudböcker går att köpa via de flesta hemsidor såsom Adlibris eller Bokus men det finns idag också specifika appar för ljudböcker.

Alla bilder är Public Domain via Pixabay


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 11/18/20, 9:48 PM av Cireea
Annons:
Herveaux
11/18/20, 9:50 PM
#1

Bra artikel, väldigt snyggt gjord. 😊


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

Moon AppleGrey
11/18/20, 9:57 PM
#2

Bra artikel, och praktiskt när man vill få reda på skillnader och fördelar/nackdelar mellan de olika formaten.

Brukade allt som oftast köpa kartonnage och pocketböcker under skoltiden, men föredrar inbundna numera.
Tycker dock att det emellanåt kan vara trevligt med en ljudbok. 🙂

Cireea
11/19/20, 12:21 AM
#3

#1 Tack snälla 🥰

#2 Pocketböcker är rätt schyst att ha när man reser, annars föredrar jag helt klart inbundna böcker. Tycker dom är snyggare, men framför allt håller dom längre och blir inte lika fula efter en enda läsning.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Moon AppleGrey
11/19/20, 1:19 AM
#4

#3: håller med, i synnerhet då de tar mindre plats.
Ja, det var främst det som var nackdelen, slitaget.

Upp till toppen
Annons: