Bokrecensioner

"Snälla pappa, nej" av Stuart Howarth

2008-08-30 16:03 #0 av: UlrikaG

Stuarts barndom är fylld av förtvivlan, oro, kränkningar och en stark vilja att bli älskad.

Tillsammans med sina två äldre systrar och mamma och styvfar, bor Stuart i de fattigare kvarteren i en stad i England. Där försöker de tillsammans hanka sig fram och skapa sig ett bättre liv materialistiskt sett.

Till en början var livet bra.
Till skillnad från många andra i kvarteret, sågs de som en hel familj då de flesta familjer bestod av ensamstående mödrar. Faderns arbete som kommunal sopåkare innebar en högre levnadsstandard. Att han dessutom försörjde en handikappad flicka som inte var hans, gjorde att han sågs än mer som en god familjefar.

Vad de flesta inte visste, eller valde att blunda för, var hur illa barnen och mamman for genom all den misshandel styvfadern utsatte de alla för.

Den äldsta systern var född med ryggmärgsbråck vilket orsakade smärta och andra olägenheter som förmågan att inte kunna hålla tätt. Detta hindrade dock inte styvfadern från att förgripa sig på henne. Christine, Stuarts andra syster, var lika frisk som Stuart och var "mamman" i huset. Hon städade och lagade mat så gott hon kunde och däremellan förgrep sig styvfadern på henne.

Stuart som var yngst, kände sig först speciell eftersom styvfadern sades vara hans "riktiga" pappa, men detta hindrade inte heller övergreppen och sodomin.

Vid 32 års ålder konfronterar Stuart sin far som reagerar genom att slå ifrån sig alla anklagelser. Stuart tappar besinningen och slår ihjäl honom med en hammare. I rätten berättar han sin historia för första gången och detta mildrar straffet. Dock påbörjas en ny prövotid för Stuart som i fängelset blir utsatt för övergrepp av fängelsevakterna.

 

Idag är Stuart en gift man, för andra gången, och far till två barn. Han innehar även en hög post inom näringslivet och arbetar aktivt med att öka kunskapen om sexuella övergrepp på barn.

________________

Historien om Stuart och hans två systrar är en av de mest brutala och fasansfulla jag läst.

 

Anmäl
2008-08-30 16:10 #1 av: UlrikaG

Detta är utan tvekan av de mest fasansfulla berättelser jag läst. Redan från början kastas man in i hans erfarenheter som misshandlad och förvirrad liten pojke.

Det som griper mig mest är att han tvingas uppleva allt igen i vuxen ålder när vakterna och rättsystemet utsätter honom för otaliga kränkningar som ingen, oavsett man har blivit utsatt för övergrepp eller inte, skall behöva genomgå.

Jag blir förbannad när jag läser om hur rättssystemet systematiskt förgriper sig på både hans person och själ genom att kroppsvisitera honom upp till åtta gånger om dagen och dels genom att neka honom hans fundamentala rättigheter som att få öppna sin egen post!

Stuarts berättelse är inte unik. Den är grym och vidrig, men tyvärr sker detta dagligen världen över och det gör mig arg!

 

Anmäl
2008-09-01 01:18 #2 av: lisette

jag läste detta tidigare idag och när jag var och handlade hittade jag boken. sträckläste den och jag grät!

så fruktansvärt fasansfullt att man ska behöva gå igenom något sådant...

jag kan inte mer än hålla med #1. något av det mest hemskaste jag någonsin läst.

Anmäl
2008-09-02 17:11 #3 av: MimmieM

Ulrika.. nu behöver jag ju inte läsa boken :( Du kan ju inte lägga ut en recenssion och tala om hur den slutar :P

Jag tror dock inte att min mentala hälsa tillåter mig att läsa om en massa elände just nu.

Anmäl
2008-09-02 23:39 #4 av: UlrikaG

#3, ;)

Anmäl
2008-09-14 21:55 #5 av: Yuki

Nej tack... den tänker jag inte läsa.

Anmäl
2008-10-03 11:46 #6 av: lightseeker

WOW, den ska jag läsa, är ju själv ute och föreläser om sexuella övergrepp samt har deltagit i en dokumentär om sju kvinnors livshistoria, efter sexuella övergrepp i barndomen, så detta tilltalar mig.
Främst då hur han upprättar sig själv och får en ny position i samhället, tack så mycket för rekommendationen, tror du att den finns i pocket-format? Ulrika G.

Anmäl
2008-10-03 16:03 #7 av: UlrikaG

#6, ja det gör den :)

Anmäl
2009-07-07 00:57 #8 av: Druke

Jag håller med dig, #3. Jag skulle nog inte heller klara av att läsa denna bok just nu.

Anmäl
2009-07-11 01:23 #9 av: Pleasant

Den boken har jag hemma. Orkade knappt läsa hela eftersom den fick mig att må väldigt dåligt, dåligt för att jag inte förstår hur man kan behandla en människa sådär. Men jag kämpade mig igenom den och visst är den hemsk!

Anmäl
2009-11-22 23:13 #10 av: SimsBrooke

Läste du den på svenska eller på engelska? För det rä ju en annan person som har skrivit om den till svenska om jag förstod det rätt enligt CDON..

http://cdon.se/b%c3%b6cker/howarth%2c_stuart/

Andrew Crofts har skrivit den svenska titeln men det borde vara samma bok tycker jag.. :S eller?

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl
2011-04-26 14:34 #11 av: lolzitz

köpte den för ett tag sen, men har inte läst den än.

nu måste jag ju sätta fart!

Anmäl
2011-04-26 16:20 #12 av: MoaL

Usch, hur kan man vilja läsa sådana här böcker? Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att läsa denna - eller liknande - böcker. Recensionen var tillräcklig, mer behöver jag inte veta. :/

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-04-26 23:28 #13 av: lolzitz

#12 Man vill ju inte läsa den för att man njuter av det direkt. Utan för att det är intressant, sorgligt och fångande.

Man lär sig ju något om världen av att läsa den, tillskillnad från när man läser fantasy tex.

Tycker jag iaf.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.