Nobel´s Litteraturpris-En artikelserie

Sully Prudhomme

2008-09-03 16:52 #0 av: UlrikaG

Sully Prudhomme är den första mottagaren av Nobels Litteraturpris som utgavs för första gången 1901.

Sully, som egentligen hade förnamnet Armand, föddes i Paris i mars 1839. Han är idag känd mer för att vara förstagångspristagaren än för sina verk.

Sully var flitig i skolan men drabbades av en ögonsjukdom som satte stopp för vidare studier. År 1865 utkom hans första verk "Stances et Poems" som inspirerades av en olycklig kärlekssaga. Verket består av klassisk, vemodig lyrik. Han slog snabbt igenom och kunde leva på sitt författande.

År 1869 utkom "Les solitudes" vilket är den mest betydande diktsamlingen av alla hans verk.

Fram till 1888 skrev han ytterligare tio volymer som påverkades starkt av det fransk-tyska kriget.

Som deltagare i vinterfälttåget mot Tyskland 1870 drabbades han av stor sinnesförvirring. Samma år förlorade han praktiskt taget alla sina nära anhöriga.

Detta speglades i hans dikter som nu kom att bli alltmer dunkla och gav en känsla av resignation.

 

Utmärkelsen som mottagare till priset, kritiserades hårt bla av den svenska kritikern Oscar Levertin som med många andra ansåg att Leo Tolstoj var den rättmätiga mottagaren.

 

 

Källa; wikipedia

Anmäl
2010-01-08 09:36 #1 av: joanne

Så dumt att kritisera ett pris i efterhand. Om det finns en jury som bestämmer priset, så finns det. Hade varit bättre att kritisera själva ide'n om hur juryn bör vara beskaffad, i så fall ... eller ingen jury alls? Folkomröstningistället? Verkar betänkligt.Det här verkar mer som en politisk tvist? Jeanna Qvarnström

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.