Utländska Författare

Skräckens Mästare; Stephen King

2007-09-11 00:10 #0 av: UlrikaG

En av världens mest lästa författare är den amerikanska författaren Stephen King. Många av hans titlar har även blivit filmatiserade.

 Han är känd som Skräckens Mästare och är en av världens mest lästa författare. Hans förmåga att skriva om det okända och otänkbara på ett realistiskt sätt, trollbinder läsare över hela världen.

Mannen bakom böcker så som Cujo, Carrie, Lida, Jurtjyrkogården, Det, Pestens Tid, Knackarna och många fler, föddes i Portland, Maine 1947. Uppfostrad tillsammans med en äldre bror av sin mor då föräldrarna separerade redan när han var barn.

1970 tar Stephen King examen från University of Maine at Ororo. Han utexamineras med en B.A i engelska och är kvalificerad att undervisa i engelska på högskola.

Under sitt första år på universitetet, skrev han en veckokolumn på tidningen The Maine Campus.

I januari 1971 gifter sig Stephen och Tabitha Bruce, idag King.

Första novellen som såldes var The Glass Floor. Den skrevs 1967 och publicerades i Starting Mysterie Stories.

1973 åtar sig bokförlaget Doubleday&Co att publicera romanen Carrie. Detta innebär att Stephen på Mors Dag samma år är såpass ekkonomiskt tryggad att han säger upp sig från lärarjobbet för att bli författare på heltid. Carrie publiceras på våren 1974.

Salem´s Lot, som först betitlades Second Coming och därefter Jerusalem´s Lot, utkom i slutet av sommaren 1973.

En av hans mest kända romaner är The Shining (Varsel), som skrevs i Boulder, Colorado under en kortare vistelse. Varsel utkom även den 1974.

The Stand (Pestens Tid), och Dead Zone, utkom båda 1975.

Att räkna upp Stephen King´s samlade verk är en omöjlighet.

Han är en oerhört produktiv författare som inte bara koncentrerar sig på romaner, utan författar även noveller till tidningar. Även om skräck är hans genre har han även gett ut titlar inom andra områden.

Stephen King använder sig även av en pseudonym, Rickard Bachman. Under detta namn har han publicerat Väktarna, Maratonmarschen, Den flyende mannen, Förbannelse och Vägbygge. Samlingen ovan är mestadels noveller.

Bland andra titlar som är kända, kan nämnas Talismanen, Svarta huset, Revolvermannen, Drömfångaren, Rasande Rose, Desperation.

Talismanen och Svarta Huset skrevs tillsammans med Peter Straube.    

 

Källa;  www.stephenking.com, den officiella hemsidan                                                                     

 

Av: UlrikaG

Datum för publicering

  • 2007-09-10
Anmäl
2007-09-11 21:38 #1 av: Sara

King är ju så bra!

Väntar med spänning på att del 4 i Det mörka tornet serien ska köpas in av biblioteket.

Ett tips är att läsa Dean R Koontz böcker om man gillar Kings.

Anmäl
2007-09-12 00:09 #2 av: UlrikaG

Ja, Koontz är också en bra författare, dock inte lika bra som King ;)

 

Anmäl
2007-09-12 01:21 #3 av: Pia

Jag föredrog ett tag Koontz framför King, även om jag slukade bådas böcker ett tag, dock tycker jag King är bättre på att variera sig i längden. Fascinerande läsning! Även om inte alla böcker håller samma höga klass.

Anmäl
2007-09-12 02:39 #4 av: Kokoskorven

Länge sedan jag läste King, håller han fortfarande på ?

Anmäl
2007-09-12 06:41 #5 av: UlrikaG

#4, jajemänsan :)

han är lika produktiv som alltid, serien om det mörka tornet, som börjar med Revolvermannen, är ännu inte färdig. Sedan är det även flera noveller som kommer komma ut i bokform längre fram, så det finns mycket att se fram emot :)

#3, det är ju nästan lite hädelse att hävda att alla King´s böcker inte håller lika hög standard;)

däremot kan jag hålla med dig om att Koontz ogärna varierar sig, medans King kan vinkla både historier och skrivsätt

Anmäl
2007-09-12 10:27 #6 av: [Vargnatt]

Åh älskar både King och Koontz :)

Anmäl
2007-09-12 17:53 #7 av: JessicaL

Jag gillar inte King, men Koontz är ok tycker jag.

Anmäl
2007-09-12 18:15 #8 av: Draca

Jag gillar King och jag gillar Koontz. :-D

Anmäl
2007-09-13 16:06 #9 av: Perla

På 80-talet var det mycket Stephen King, sen blev det Koontz (som jag tycker är så där..) och efter det en blandad kompott av diverse författare i rysargenren.

Ska jag välja mellan King och Koontz så blir det absolut King.

Anmäl
2007-09-14 01:55 #10 av: emoflickan

stort stephen king fan, tror inte det är ngn bok av honom som fattas i hyllan :) läste senast en av hans nyaste "the cell" rekommenderas! annars är favoriterna: desperation, eyes of the dragon, gerald´s game, the black house..kan ju hålla på i evigheter :)

Anmäl
2007-09-17 00:56 #11 av: CamillaChristensen

Jag har nog slukat det mesta av Stephen King, jag älskade verkligen skräckhistorier när jag var liten - fick alltid "Årets rysare" som julklappsbok till exempel. När jag blev äldre tröttnade jag på skräck, men turligt nog är han minst lika bra när han inte håller sig till creepy-genren. Pestens tid tycker jag är enormt bra, Talismanen också. Och dom är ju inte bara otäcka, det är helt enkelt bara väldigt bra historier - och berätta historier är han otroligt bra på!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.