Bokrecensioner

Flickan under jorden

2013-02-06 10:56 #0 av: [Malin]

Innan sommaren förra året började jag läsa Elly Griffiths "Flickan under jorden" och skrev därefter en recension som jag tänkte dela med mig av. Därefter har jag också läst alla böcker i denna serie och den är något jag kan rekommendera till de som gillar deckare.

Titel: Flickan under jorden
Författare: Elly Griffiths
Utgivningsår: 2009
Förlag: Minotaur

Handling:
Ruth Galloway är en snart 40-årig kvinna som har bosatt sig ute i ödemarken (som hennes bästa väninna skulle säga) tillsammans med hennes två katter Sparky och Flint. Hon arbetar som professor i arkeologi vid ett universitet i Norfolk när polisen en dag söker upp henne och ber om hennes hjälp. Polisen har hittat människoben i sumpmarken och tror att det kan vara Lucy Downey som försvann för tio år sedan. Det visar sig vara ben från järnåldern men snart försvinner ytterligare en liten flicka som sedan hittas mördad och kommissarie Nelson berättar för Ruth att han tagit emot mystiska brev sedan Lucy försvann.

Ju närmre sanningen de kommer, desto mer hotfullt blir det och till slut måste Ruth ifrågasätta varje relation.

Omdöme:
Detta är en väldigt tunn bok i jämförelse med andra deckare jag har läst, bara 248 sidor. På grund av det går den snabbt att läsa ut och språket flyter på ganska bra. Jag gillar att Griffiths inte förklarar saker över fem sidor utan istället håller sig kortfattad men innehållsrik.

Det tar däremot ett ganska bra tag innan man verkligen kommer in i boken och den blir spännande. Arkeologi och ben är väl inte min ”cup of tea” och det kanske är därför det går lite trögt men samtidigt känns det intressant med en ny vinkling på en deckare. De flesta är kanske vana vid mer fokus på poliser, agenter och dylikt så att ”hjältinnan” är en arkeolog känns lite nytt och fräscht. Stundtals tycker jag dock att det blir för mycket babbel om ben, järnåldern och hur ben bryts ner för att jag ska ge boken bättre betyg.

Jag kommer dock att fortsätta läsa den här serien eftersom jag föll lite för Ruth och jag hoppas att resterande böcker i serien håller minst den här nivån.

 

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2013-02-06 22:46 #1 av: Tarotstollan

Låter intressant, skall titta på bibban om de böckerna finns där.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.