2013-05-23 12:16 #0 av: [Malin]

I september är det återigen dags för Bokmässan i Göteborg och årets tema är Rumänien. Jag tänkte här berätta lite om temat samt vilka rumänska författare ni kan spana in inför mässan.

Författare och böcker från Rumänien har på sistone fått ett litet uppsving, dels på grund av att det översätts mer och mer. Till Sverige får vi fler och fler böcker översatta och det ökar också intresset.

Tips om ett par rumänska författare:

Mircea Cărtărescu är en av Rumäniens mest framstående författare. Han är även poet och essäist och den senaste boken som kom ut på svenska var Dagbok 1994-2003, författarens egna tankar.

Herta Müller är född i Rumänien men bor numera i Tyskland. Hon har skrivit självbiografiska romaner om den tyska minoritetens liv i det kommunistiska Rumänien och fick bland annat Nobelpriset i litteratur 2009. 

Domnica Radulescu är född i Rumänien men bor sedan 80-talet i USA. Hennes debut släpptes av förlaget 2244 i november och handlar om ett ungt kärlekspar som får handskas med både brutal diktatur, hemliga poliser och att fly från sitt eget hemland. 

Gabriela Melinescu föddes i Rumänien och bodde där till och med 1975 då hon flyttade till Sverige och gifte sig. Hon debuterade i sitt hemland och skriver på svenska, rumänska och franska. Hon har bland annat gett ut boken Mamma som gud som handlar om hennes barndom och uppväxt i Rumänien.

Hédi Fried kom till Sverige 1945 efter att ha överlevt både Auschwitz och Bergen-Belsen, och det är också dessa svåra upplevelser som Hédi skriver om. Hon har också tilldelats den kungliga medaljen Illis Quorum för medborgerlig förtjänst.

Källa: Wikipedia