författarintervjuer

Författarintervju - Taliah Pollack

2013-06-03 21:41 #0 av: [Malin]

Taliah Pollack är en författare med bakgrund både i Sverige och Israel. Jag fick en kort intervju med henne om hennes fantasytrilogi om Saga Swärd och framtiden.

Berätta lite kort om dig som författare! Vad har du för bakgrund?

Jag föddes i Sverige men flyttade till Israel med min familj när jag var elva år. Det var en stor och rolig omställning, men jag hade svårigheter med språket och hängde inte med i skolan. Så jag började skriva små berättelser för mig själv och mina bröder för att få tiden att gå, och när jag väl hade börjat kunde jag inte sluta. När jag var 17 år flyttade jag tillbaka till Sverige och gick på folkhögskola och universitet, sen dess har jag flyttat fram och tillbaka men bor nu i Malmö sen ett par år tillbaka med min man Tommy. För några år sen bestämde jag mig för att satsa på skrivandet fullt ut och gick på Lunds universitets tvååriga författarutbildning. Ett första kapitel av Saga Swärd hade funnits sen några år tillbaka, men det var på författarskolan som själva boken skrevs.

Taliah med boken "Saga Swärd - Omskakare och världsresenär"


Du har skrivit "Saga Swärd - Omskakare och världsresenär". Kan du berätta lite om den?

Saga är en flicka som har förlorat den viktigaste personen i sitt liv, hennes tvillingbror Fabian. Hennes föräldrar gör inte situationen lättare genom att resa bort och lämna Saga hos hennes stränga mormor. Men det är hemma hos mormor som Saga upptäcker att hon kan resa mellan olika världar, och även om det är läskigt tycker hon att det är ganska spännande också. Snart får hon reda på att hon är en så kallad Omskakare och att hon har en uppgift att fylla, men Saga bryr sig framförallt om att hitta sin tvillingbror som hon ser spår av i världarna. Hon hinner möta många knasiga, hjälpsamma och otäcka varelser på sin resa.

Vad har du fått för respons på boken?

Många har förundrats över min fantasi när det gäller miljö och karaktärer, andra tycker den har varit lite för lång i inledningen och bara kommit igång någonstans i mitten. Däremot har inte så många kommenterat de existentiella aspekterna, något som jag ser som centralt i berättelsen. Men det som inte kommenteras får man helt enkelt anta funkar så pass väl i berättelsestrukturen att det inte är värt att nämnas. Men det skulle vara kul för mig personligen om någon med intresse för den sortens frågor läste boken och skrev en recension.

Hur ser ditt skrivande ut framöver? När kommer del två i trilogin?

Just nu skriver jag på en kortare barnroman om livet i Hebron. Jag var i Israel/Palestina under maj månad för att träffa familjer i Hebron och intervjua militärer, internationella observatörer och aktivister. Jag hoppas att det resulterar i en autentisk bok om situationen på Västbanken. När jag har ett första utkast, förhoppningsvis i slutet av sommaren, så tänker jag återgå till tvåan i min fantasytrilogi. Hittills har jag skrivit ungefär 50 sidor och jag anar redan att tvåan kommer bli betydligt tjockare än ettan. Men jag ska försöka hålla mig kort och spara en massa godbitar till trean. Om allt går bra har jag förhoppningsvis ett första utkast under våren 2014.

Slutligen, vart får du din inspiration ifrån?

När det gäller Saga Swärd kom min främsta inspiration från drömmar. Jag har alltid haft väldigt levande och detaljerade berättelser i mina drömmar som jag i många år har skrivit ner. Saga Swärd var till en början ett försök att samla en massa olika fantastiska världar i en bok, men när karaktärerna väl kom till liv så började berättelsen handla om mycket mer än så. Förutom drömmar inspireras jag mycket av surrealistisk konst, film och filosofi.

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2013-06-07 22:37 #1 av: Tarotstollan

Alltid kul att läsa om hur författare börja skriva och vad som driver dem att fortsätta.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.