svenska-författare

Pelle Svanslös: 80 år

2019-11-11 11:41 #0 av: Cireea

I år är det 80 år sedan Gösta Knutsson publicerade den första boken om katten Pelle Svanslös. Här på Litteratur iFokus uppmärksammar vi det med en liten artikel om böckerna och firandet

1939 kom den första boken av totalt tretton böcker om Pelle Svanslös ut. Att vår Pelle firar 80 år måste vi så klart uppmärksamma.  Den 27 juli anordnade man ett stort födelsedagskalas för Pelle på scenen Parksnäckan i Uppsala.

När Gösta Knutsson skrev böckerna  om katten Pelle Svanslös gjorde han det med värdegrunden om allas lika värde, oavsett om man har en svans eller inte. Trots att Pelle Svanslös blir retad av den elake katten Måns, så får Pelle ändå ta plats. 

Även i Helsingfors har man valt att uppmärksamma Pelle Svanslös födelsedag, detta genom en Pelle Svanslös-utställning i Päivälehtimuseet. Syftet med utställningen var att locka barn till lek samtidigt som man förmedlar det viktiga budskapet om människors lika värde. 

Om böckerna 
Karaktärerna i böckerna består till största del av katter. Pelle Svanslös är en godhjärtad och godtrogen katt som ständigt blir mobbad och lurad av Elaka Måns och hans kompanjoner Bill och Bull. 
I dom första böckerna är Pelle en familjekatt i Uppsala men när han vuxit upp blir han istället sambo med katten Maja i en källarglugg. Dom allra flesta böckerna utspelar sig i Uppsala.

Böckerna ansågs vara en form protest mot stödet för nazismen som fanns i Sverige både före och under andra världskriget. Böckerna har också översatts till flera andra språk i Europa. 

Annan media
Utöver böckerna har Pelle Svanslös tagit plats på andra medier. 1949 presenterades en barnopera på Kungliga Teatern i Stockholm och spelades där ända fram till 2001. 

Pelle svanslös gjordes som tecknad film 1981 med en uppföljare 1985. Man gjorde också en julkalender i teaterform som visades på SVT 1997. Då julkalendern fick stor framgång gjorde man en långfilm också. 
Man ha även gjort bilderböcker och en tecknad serie i två versioner som kom ut i en egen serietidning mellan 1965-1972. Man påbörjade en repris av serietidningen under början av 1990-talet men det slopades efter en kort period. 

__________________________________________________________________________

Bild: Herveaux

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-11-11 12:59 #1 av: Cireea

Man kan inte annat än bli nostalgisk Kramas
Minns delar av julkalendern, det är en av mina favoriter. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-11-11 13:10 #2 av: Gronstedt

Läste böckerna som liten, det var min pappas barnböcker. Köpte den där samlingsvolymen på bilden på en bokrea i vuxen ålder och har läst dem flera gånger med behållning och upptäcker allt fler bottnar. Bland annat är Pelle långt ifrån så trevlig som man först tyckte.

Anmäl
2019-12-13 05:36 #3 av: Tante Aubergine

#2 Menar du att karaktären Pelle inte är lika trevlig som man tyckt, eller själva bokserien?

#1 Ja, visst blir man!
Växte upp med både böckerna och uppföljaren "Pelle Svanslös i Amerikatt". Gillade de skarpt.
Kalendern gick att se men var inte så förtjust i Måns. Tror att det är för att jag gillade röstskådespelaren till de tecknade långfilmerna, och att hur Måns framställdes i kalendern var för annorlunda i min smak.

Anmäl
2019-12-13 08:57 #4 av: Gronstedt

#3: Karaktären.

Anmäl
2019-12-13 10:54 #5 av: Tante Aubergine

#4 Okej. Jag får nog ta och läsa om böckerna igen för minnena har blivit lite suddiga. 

Kan tänka mig att filmatiseringen framställde honom lite annorlunda.

Anmäl
2019-12-13 11:40 #6 av: BrittaD

#4 # 5

Ja, Pelle är inte så harmlös som man först tycker.

Han är både en snobbig  överklassare och en smygmobbare, dessutom rasist (Pelle Svanslös i Amerika) och annat om man börjar närgranska honom.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2019-12-13 12:54 #7 av: Gronstedt

#6: Fast just i Amerika gör ju Pelle ett  statement mot rasism: 

"Om jag kunde begripa vad det spelar för roll, om en katt är neger eller inte, bara det är en snäll katt. Om jag är elak, så är jag mycket sämre än en negerkatt som är snäll, och om jag är snäll, sa är jag inte ett dugg bättre än en negerkatt som är snäll. Och om en negerkatt är elak, så är det precis som om vilken katt som helst som är elak. Om nosen är svart eller skär, kan väl inte spela någon roll!"

Med den aktuella tidens mått är det en väldigt generös inställning i rasfrågan, speciellt som Pelle dessutom handlar av "negerkatten", trots att han blivit tillsagd att inte göra det just för att "han är neger". Att det så kallade "n-ordet" används är inte, än en gång med tidens mått, ett tecken på rasism.

Jag tänker mer på att Pelle först framstår som söt, snäll och oskyldig, men sedan visar sig vara både snobbig, sipp och fjollig. Han visar sig gärna duktig, men när ingen tittar på honom är det inte så viktigt med de goda gärningarna. Han skryter och provocerar avsiktligt och klämmer gärna en klädsam tår när någon ser.

Men han har ju också trevliga sidor, utsätter sig för obehag och risker för att hjälpa sina vänner, gör sig besvär att visa omtanke om utsatta och protesterar mot orättvisor. Och på slutet tar han sig ju högst väsentligt Ler.

Anmäl
2019-12-13 14:16 #8 av: BrittaD

#7

Nu har jag inte Pelle Svanslös i Amerika framför mig, men jag minns att vi som "förr i tiden" kritiserade diverse mysterieböcker och liknande för att bovarna alltid var gula (asiater) eller mörkhyade (n-ordet) såg liknande tecken i den här PS-boken. Ibland kan det vara rätt så sublima tecken.

Skall läsa om den så får jag se om jag kan ge något exempel. GG, Gangstergänget, var det inte något där?

Sen är ju Pelle Svanslös en produkt av sin tid, och när böckerna kom ut då 1939 och framåt såg ju de vuxna boken  mer som en nyckelroman, och en kamp mellan det Goda och det Onda. Måns & Co var Hitler och nazisterna, Pelle var den snälle Gösta Knutsson. Och för dåtida barn, som inte hade så mycket barnböcker,  var det en välkommen, smågullig långserie.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2019-12-13 14:57 #9 av: Gronstedt

#8: Det enda jag kommer ihåg är att GG har några svarta katter bland sina medlemmar, men svarta katter finns det ju många av i böckerna, utan att de för den skull är "negrer". 

Anmäl
2019-12-13 14:59 #10 av: Gronstedt

*noterar "omläsning av Pelle Svanslös" på att göra-listan* Skrattar

Anmäl
2019-12-13 16:32 #11 av: BrittaD

#10

Det har jag redan. Har ett barnbarn i lämplig ålder som liksom jag ÄLSKAR Uppsala och vi skall också göra PS- vandringen i Uppsala till sommaren 🥰 Och JAG skall läsa PS-böckerna med honom först 📚😌

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.