Etikettförfattarintervjuer
Läst 7934 ggr
[Malin]
2013-06-18, 20:59

Författarintervju - Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck har tidigare skrivit böcker som "Min typ brorsa" och "Välkommen hem" men i höst är hon aktuell tillsammans med en annan ungdomsboksförfattare.

I höst släpper du en bok tillsammans med en annan populär ungdomsboksförfattare, Lisa Bjärbo. Kan du berätta lite om boken?

- Den kommer på Gilla böcker och ska heta "Vi måste sluta ses på det här sättet". Den handlar om en kille och tjej som träffas på en bar i Stockholm en kväll och har ett onenightstand. Inget mer med det, tror de. Men några dagar senare möts de igen på ett oväntat ställe… 

Vad var det som fick dig att börja skriva? Hur håller du numera lågan vid liv?

- Jag har skrivit sen jag lärde mig när jag började 1:an, så det finns liksom inget "började" för mig. Att skriva är min grej, det har hängt med hela livet. Och det blir samma svar på att hålla lågan vid liv. Jag tror att jag skulle bli knäpp efter några månader om jag inte skrev i någon form - skönlitteratur eller blogg. Det är som att träna, det är jag också beroende av för att inte må dåligt. 

Bortsett från skrivandet är du också en av personerna bakom bloggen "Bokhora". Varifrån kom idén till bloggen?

- Vi läste alla jättemycket men hade individuella bloggar som var mer i dagboksstil och handlade om allt möjligt annat. Tre av grundarna bestämde att träffas på en bar en kväll för 7 år sen. Där drack de lite vin och kom på att det skulle vara kul att ha en bokblogg tillsammans. Drack lite mer vin, kom på namnet. Dagen efter var det en av de tjejerna, Carolina, som mejlade mig och frågade om jag ville vara med. Vi i bokhora kände alltså inte varandra innan, utan vi drog igång bloggen och sen träffades vi fem som var med då. Det var spännande!

Hur skulle du själv beskriva din del i bloggen? Är du den som organiserar, den som matar med texter eller kanske läser mest böcker och recenserar? Har ni alla lika stor del i den?

- Vi gör alla allt det där. Det är ett hobbyprojekt så alla måste driva. Ingen är skribent eller administratör utan alla är allt. Sen har vi givetvis delat upp uppgifter mellan oss, men grunden är att vi alla driver bokhora tillsammans. 

Vad tycker du är viktigt att tänka på om man drömmer om en karriär som författare?

1) Att ta tag i drömmen och skriva mycket, för det handlar om att lägga ner tid. Och man får sällan 3 mån ledigt med inget inbokat, eller hur? Så nummer 1 är att bara börja skriva regelbundet. Man får förmodligen skära ner på något annat i sin fritid, men om man verkligen vill skriva så gör man ju det.

2) Gå en skrivkurs! Träna på att ta andras respons och kritik och att skriva om dina alster. 

3) Ha extremt mycket tålamod och skriv, skriv, skriv. 

4) Don't quit your dayjob! Det är ett fåtal författare som kan leva på att bara skriva, så det här med "en karriär som författare" är tyvärr en dröm även för många verksamma, etablerade författare. 

Foto: Ola Kjelbye

Lurvas11
2013-06-18, 21:01
#1

Bra artikel👍

Hälsningar Lurvas11Glad

Upp till toppen