Etikettförfattardebutanter
Läst 7998 ggr
[Malin]
2013-06-24, 22:27

Författardebutanter 2013 - Camilla Jönsson

Först ut i vår nya artikelserie, Författardebutanter 2013, blir Camilla Jönsson. Hennes debutbok kom nyligen ut och här berättar hon mer om den och framtiden.

Du är en av årets författardebutanter och din bok, "Det går bara inte", kom nyligen ut hos B Wahlströms. Kan du berätta mer om boken?

 -  Det är en ungdomsbok om sextonåriga Emelie som på kort tid träffar två väldigt trevliga, men mycket olika killar som hon båda känner att hon dras till. Konventionen säger att hon måste välja en av dem, att ha två pojkvänner går inte. Men Emelie vägrar, hon kan inte bestämma sig för vem hon vill ha mest. Det blir början till ett dubbelspel som kommer att påverka inte bara Emelie själv utan alla i hennes närhet.  

Vart ifrån fick du idén till boken? Hur har skrivprocessen sett ut?

- Boken började som en samling ganska lösa anteckningar som sakta men säkert växte ihop till en hel berättelse. Jag hade läst en hel del ungdomslitteratur under en period och det dök hela tiden upp minnen och känslor från mina egna tonår. Jag vill göra något av alltsammans och eftersom jag är och alltid har varit en skrivande person föll det sig ganska naturligt att skriva ner det. Fast i slutändan blev boken inte särskilt självbiografisk.

Vad är det bästa med att vara debutant?

- Upplevelserna! Tack vare boken har jag fått besöka nya platser och upplevt möten som jag förmodligen inte hade fått vara med om annars. Att träffa läsare är jättehäftigt!

Vilka böcker skulle du rekommendera i sommar?

- Jag brukar försöka läsa lite klassiker på sommaren, "Jane Eyre" av Charlotte Brontë är en favorit. Annars satsar jag gärna på lite lättsam fantasy, som till exempel Gail Carrirers "Soulless". På ungdomsbokssidan tipsar jag om Moa Eriksson Sandbergs "Den första flickan skogen möter" som är härligt småläskig och suggestiv sommarläsning för alla åldrar.

Sist men inte minst, hur ser framtiden ut? Skriver du på en ny bok?

- Just nu är jag alldeles i slutskedet av en hästbok för lite äldre tonåringar. Under sommaren ska jag också börja redigera ett manus som legat och mognat ett tag. Förhoppningsvis är jag klar med det någon gång i augusti och då åker det till förlaget. Sen får vi se vad som händer.

Upp till toppen