Etikettförfattardebutanter
Läst 7766 ggr
[Malin]
2013-06-29, 21:02

Författardebutanter 2013 - Jonas Terning

Jonas Terning är en av årets författardebutanter och hans roman "Lineup" kom ut nyligen. Det är en så kallad surfroman och vad det är berättar han mer om i den här intervjun samt hur planerna ser ut för framtiden.

Jonas, du gav nyligen ut en "surfroman" med titeln Lineup. Kan du berätta mer om den?

– Boken handlar om Jonatan som sticker från Sverige för att komma bort från svikna löften. Han landar i Manly, en förort till Sydney där livet kretsar kring stranden. Jonatan blir förälskad i vågorna och det kravlösa backpackerlivet. Snart förlorar han både jobbet och kärleken och allting brakar samman. Århundradets vågor är på väg och han klamrar sig fast i Manly genom att sälja droger. Men det som ser ut som snabba, enkla pengar i början utvecklas snart till någonting mycket värre.

Hur fick du idén till den här boken och vad bygger benämningen surfroman egentligen på?

– Det sägs ju att man ska gräva där man står när det gäller skönlitterärt skrivande, det vill säga skriva om ämnen man redan kan mycket om, så när jag i januari 2010 bestämde mig för att slutföra ett manus började jag gräva just där jag stod. Jag har själv bott i Manly, har surfat i över tio år och har som journalist skrivit otaliga surf- och researtiklar från jordens alla hörn. Backpackermiljön och surfing har jag därmed bra koll på, vilket underlättade skrivandet.

- Benämningen "surfroman" visar att den utspelar sig i surfkretsar, vilket är unikt i svensk litteratur, men själva historien - vänskap, kärlek, unga vuxna på resande fot - skulle lika gärna kunna utspela sig på till exempel en dykskola i Thailand. Jag tror alla som varit ute och rest, eller som är nyfikna på att ge sig ut och resa, har glädje av boken. Lite som Alex Garlands "The Beach" eller Gregory David Roberts "Shantaram".

Du är en av årets författardebutanter och bortsett från att ge ut boken händer det säkert en massa annat roligt. Vad gör du mer än att skriva?

– Vikarierar som redaktionschef på tidningen Café, hänger med min fru och våra två små barn, drömmer om en surfresa till Papua Nya Guinea 2015 och har sakta, väldigt sakta börjat skriva på nästa bok.

Vilka tre böcker skulle du ta med dig till stranden i sommar?

– En bok jag definitivt kommer ta med mig, för jag har just börjat läsa den, är pulitzervinnaren "The Orphan Master´s son" av Adam Johnson. Sen slår jag gärna två slag för soldränkt australiensisk litteratur: "Breath" av makalösa Tim Winton är en uppväxthistoria bland vågor och öde sandstränder på den australiensiska landsbygden medan "The Life" av Malcolm Knox handlar om en surfikons förfall in i droger och psykoser, löst baserat på legenden Michael Peterson. Båda har vunnit massor med priser, men är sorgligt förbisedda här i Sverige.

Slutligen, vad har du för framtidsplaner?

– Om ett drygt halvår har jag en lång pappaledighet att se fram emot, sen var det ju det där med den andra boken. Den lär sysselsätta mig en hel del framöver, vilket jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Copyright/fotograf: Sofia Runarsdotter

Upp till toppen