Etikettförfattardebutanter
Läst 8755 ggr
[Malin]
2013-07-26, 16:59

Författardebutanter 2013 - Caroline Eriksson

Caroline Eriksson har ganska nyligen debuterat med boken "Djävulen hjälpte mig". Vi har intervjuat henne om debuten och boken.

Din skönlitterära debut, "Djävulen hjälpte mig", släpptes för bara ett par veckor sedan. Hur känns det såhär efteråt? Har du fått någon respons på den?

- Det känns inte som ”efteråt”, det känns fortfarande som att jag är mitt uppe i släppet. Från dem som redan hunnit läsa har jag fått väldigt fin respons. Att den är spännande, välskriven och har bra driv. Många säger också att den är obehaglig, lite kuslig … det ser jag som ett väldigt gott betyg.  

Kan du berätta lite vad den handlar om för de som inte vet?

- Det är en spänningsroman i historisk miljö, baserad på ett verkligt svenskt mordfall, det s k Yngsjömordet. I grunden finns ett tragiskt och mytomspunnet triangeldrama mellan bonden Per, hans mor Anna och hans hustru Hanna. De tre lever ett avskilt liv på sin gård, men när Hanna en morgon, år 1889, hittas mördad rullas en historia med ingredienser som förbjuden åtrå, svartsjuka och skam upp. När jag själv läste om Yngsjömordet blev jag omedelbart fängslad och berörd. Det väckte också många frågor. Vad var det egentligen som hände mellan Per, Anna och Hanna? Hur kunde det gå så illa? Min ambition har varit att fånga det mellanmänskliga dramat och berätta Per, Anna och Hannas historia som den KAN ha varit. 

Om jag förstod det rätt ska det bli en serie av det. Har du börjat skriva på nästa bok redan eller hur ser planeringen ut?

- Ja, "Djävulen hjälpte mig" är första boken i en serie med namnet Svenska Mord. Böckerna kommer att vara fristående från varandra men hänga ihop på så vis att de är skönlitterära skildringar av svenska, historiska mordfall. Jag skriver för närvarande på bok två, med planerad utgivning nästa år, 2014.

Vad kommer du själv att läsa under heta sommardagar?

- Åh, jag har en lååång läslista inför sommaren. Några av de böcker jag vill hinna med är "Då tänker jag på Sigrid", "Onda flickor" samt "Och bergen svarade". Och så Nessers nya förstås; "Levande och döda i Winsford". Jag är ett stort fan av Håkan Nesser.

Foto: Caroline Andersson

--

Om ni vill vara med och tävla om Caroline Erikssons "Djävulen hjälpte mig" som ljudbok kan ni hitta tävlingen här!

Upp till toppen