Etikettförfattarintervjuer
Läst 9221 ggr
[Malin]
2013-06-11, 18:06

Författarintervju - Susanne Boll

Susanne Boll är aktuell med boken "Det enda rätta", en psykologisk relationsroman om man frågar förlaget. Jag har gjort en liten intervju med henne om boken, framtiden och lite annat smått och gott.

Din senaste bok, "Det enda rätta", släpptes ganska nyligen. Vad kan du berätta om den?

- "Det enda rätta" handlar om tre kvinnor (läkaren Helmi, psykologen Maria och förskoleläraren Isabelle) vars tillvaro på olika sätt kantrar. De ställs inför kriser och livsval där de INTE gör det enda rätta, vilket även påverkar deras närstående. Det är en bok som också handlar om kärlek. Om kärleken till barnen, om den första (största) ungdomskärleken och om den mogna kärleken med många år på nacken. Och så handlar det om sex. Sex är en viktig ingrediens i de flestas liv, så även i ”mina” kvinnors. Om än inte alltid på ett helt sunt vis. Jag är intresserad av att förstå varför vi människor gör de val vi gör och jag vill skriva om dem som inte gör de rätta valen, på ett sätt så att man känner för och på något vis förstår varför de gör som de gör. 

Hur skiljer den sig till exempel från din tidigare bok, "Morgongåvan"?

- "Morgongåvan" var en mer renodlad och ganska otäck spänningsroman – många trådar, klurigheter och full fart framåt mot en dramatisk upplösning. Även om "Det enda rätta" är spännande och dramatisk på många sätt – och också har trådar som knyts samman – ligger fokus mer på relationerna, skildringen av karaktärerna och de val de gör. Förlaget har valt att klassificera boken som en psykologisk relationsroman, vilket jag tycker är en bra beskrivning!

Hur har arbetet sett ut för att färdigställa boken? Har du utvecklats sedan du skrev "Morgongåvan"?

- Det hoppas och tror jag. Jag har under skrivandets gång haft en urduktig skrivcoach som heter Ann Ljungberg och en fantastisk redaktör på Damm Förlag som heter Lovisa Karlsson Kjellin. De båda har lärt mig massor om skrivandets konst och jag lär mig nya saker och får nya infallsvinklar hela tiden. Det är det som är så härligt med författandet. Jag tror aldrig man blir färdiglärd.

Hur ser framtiden ut? Har du börjat fila på en ny bok redan?

- Det har jag absolut gjort. Jag har skrivit drygt halva uppföljaren till "Det enda rätta" och hoppas ha ett grovmanus färdigt efter sommaren!

Pressfoto: © Lars Trangius

Pst! Om ni är nyfikna på boken kommer en tävling upp inom kort där ni kan vinna den som ljudbok.

Upp till toppen