Etikettförfattarintervjuer
Läst 9066 ggr
[Malin]
2013-06-16, 13:20

Författarintervju - Sara Lövestam

Sara Lövestam heter författaren bakom böcker som "Udda" och "Tillbaka till henne". I år är hon aktuell med boken "Hjärta av Jazz" och jag har ställt några frågor till henne.

Din debut, Udda, släpptes 2009 och i år är du aktuell med Hjärta av Jazz. Kan du berätta mer om den nya boken?

- Hjärta av jazz är min fjärde roman, och den utspelar sig i dagens Värmland och fyrtiotalets Stockholm. Den mobbade tonårstjejen Steffi möter, genom ett fönster i byns ålderdomshem, den gamle jazzmusikern Alvar. Han börjar berätta för henne om när han som ung åkte till Stockholm för att lira jazz, och det blir början på en vänskap som förändrar en hel del för Steffi.

Hur tycker du att ditt författarskap har utvecklats sedan debuten?

- Jag har inte ett författarskap som söker sig åt ett enda håll, varje bok jag skriver är olik den föregående. Så har det alltid varit när jag har skrivit, om en text är rapp och lättsam så blir gärna nästa allvarlig och djup. Det jag har märkt ju längre mitt författarskap har fått pågå, är att det faktiskt finns en röd tråd i allt. Mina berättelser handlar alltid på något sätt om att vara annorlunda och att hitta sig själv. Jag tror också att läsare kan känna igen sig i mitt språk och hur jag väljer orden. Men en sak som faktiskt har förändrats genom att jag nu ger ut min fjärde bok och skriver på den femte, är att jag har ett annat självförtroende när jag skriver. Innan jag blev utgiven kunde jag tvivla mer och tänka "blir det här verkligen en bok?". Den tanken kommer alltmer sällan, för jag har märkt att det faktiskt blir böcker.

I höst kommer du att besöka Bokmässan. Kan du berätta lite om vad du ska göra där och vart man hittar dig?

- Jag kommer att vara mycket på Piratförlagets scen mitt i smeten, de brukar ha ett rullande schema med författarintervjuer så jag räknar med att stå på den scenen ett par gånger om dagen. Sedan kommer jag också att ha mitt eget, lite längre, seminarium, som jag har kallat "Hjärta av jazz - eller hur nördar överlever". Jag hoppas också på att träffa många läsare, det är för mig det absolut roligaste med mässan.

Vilka tre böcker är måsten att läsa i sommar om man frågar dig?

- Den senaste boken jag läste och fångades av, var Den odödliga Henrietta Lacks, en sorts hybrid mellan faktabok och roman och en riktig bladvändare som jag verkligen rekommenderar! Själv är jag nyfiken på att läsa Barnbruden, Anna Laestadius Larssons debutroman som utspelar sig i sjuttonhundratalets hovmiljö. Jag hörde henne berätta om den på ett litteraturevenemang och blev jättenyfiken. Och om man vill läsa något som jag själv har skrivit så tror jag att Tillbaka till henne passar för en riktigt lat sommardag. Den innehåller folkskollärarinnor, sekelskifte, rösträtt, kärlek och en helt modern, mellansvensk roadtrip.

Foto: Peter Knutson

Upp till toppen