Annons:
Etikettbokrecensioner
Läst 3788 ggr
parsley
6/24/13, 4:16 PM

Parsleys boktråd 6

Startar en ny boktråd, så ni inte behöver scrolla så mycket.

Femman finns här

http://litteratur.ifokus.se/discussions/512c9b53d3b4fd74ff000b27-parsleys-boktrad-5?discussions-1

Annons:
parsley
6/24/13, 4:23 PM
#1

Elaine N. Aron - Den högkänsliga människan. Konsten att må bra i en överväldigande värld

Omkring 20 % världens befolkning är högkänslig och reagerar djupt på olika former av sinnesintryck. Högkänslighet förkortas ofta HSP, High Sensetive Person. Karaktärsdraget förekommer även inom djurvärlden.

Historiskt liknar Aron HSP vid präster och shamaner, samhällets andliga rådgivare, som balanserar krigar- och härskarklassen våldsamma tendenser med sin vishet. 

För att få utbyte av boken som baseras på Arons forskning så tror jag att man bör vara högkänslig. Hennes test finns bl a här

http://www.hsperson.se/media/5e2083fe71ad8bc7ffff8451a426365.pdf

Jag känner igen mig i personlighetsdragen och tycker att boken är intressant. Boken känns dock en smula amerikansk. Den amerikanska kulturen är ju också mer utåtriktad än den skandinaviska. Speciellt kapitlet om nära relationer var en aha-upplevelse.

parsley
6/28/13, 9:20 AM
#2

Elin Olofsson - Då tänker jag på Sigrid

Efter en uppslitande kärlekshistoria lämnar Hanna jobbet på reklambyrån i Stockholm och återvänder till sin jämtländska hemby. Hon börjar måla och söker efter sina rötter. Vad är det egentligen som hänt på släktgården som hennes pappa lämnade som ung för att aldrig återvända. Varför tog hennes farbror Åke livet av sig? Vem var egentligen Sigrid, Hannas farmor, som fick så många människor att gå sönder och som Hanna knappt har träffat. 

Det poetiska språket skapar en intensiv närvaro, utan att vara påträngande eller ligga i vägen för själva berättelsen. Hela tiden finns spänning i historien och en rad outtalade frågor som väntar på svar. Den norrländska dialekten är närvarande, i samtal och miljöbeskrivningar. 

Då tänker jag på Sigrid är Elin Olofssons debutroman. Jag hoppas få läsa fler böcker av henne. 

Citat ur boken

Det är den första sommardagen, det som ska bli den sista sommardagen. Man stryker handen över sitt skäggiga ansikte, för att liksom se bättre, men man ser inget ändå. Under stöveln häver sig gruset. De få stegen man ska ta, stegen fram till dörren, stegen från ladugården, allt man lämnar bakom sig när man går. Där nere vid gaveln ligger hundkroppen och spyr ur sig blod, pumpar fortfarande, rödliv som rinner ner i backen. Jorden tar upp det, tar upp allt man lämnar bakom sig. 

parsley
7/6/13, 10:15 AM
#3

Stig Hansén - Bobby Boy, mannen i mig

Stig Hansén, född 1954, skriver om Dylan för Dylan-nördar. Han närmar sig Dylan via New York, Dylans texter och målningar. Kan man sin Dylan så är det läsvärt, om inte, så blir det för abstrakt. Har man bara ett allmänintresse av Dylan så är det bättre att läsa en biografi eller Dylans egna memoarer. Är man nyfiken på Dylan som konstnär så gör ett bildsök på google på t ex "Bob Dylan painting" eller "Drawn Blank Series". 

Citat från boken (sid 147):

Och så förvrids ens blick igen när ännu mer dyker upp i "Jokerman": Kvinnan som fylls med skam. Djungelns lag som står över allt annat och undervisar alla. Himlen som är så nära. Hunden som slickar dig i ansiktet. Gevärsmannen som förföljer de sjuka och lama. Tårgasen och k-pistarna. Det blir bara för mycket…tills jag får syn på kvinnan i sångens sista vers, hon som i den skuggiga världen.

Vad gör hon sedan?

Jo, hon klär sonen i scharlakansrött. "A women just gave birth to a prince today and dressed him in scarlet". Därmed är kurragömmaleken över. Där är han äntligen. Carl. Vår Carl med sin prinskrona. Han som kläs i sCARLet.

Vem den gäckande Carl som gömmer sig på Dylans Infidelsskiva från 1983 är lyckas jag inte reda ut.

parsley
7/6/13, 10:38 AM
#4

Hillary Jordan - Mississippi

Det är 1946. Henry, som är collegeutbildad och har arbetat som tjänsteman, köper en bomullsfarm i Mississippideltat. Att äga jord är hans dröm och livsmål. Barnen och hans hustru Laura är tvungna att följa med. Laura vantrivs. De försöker döpa gården till Fageräng, men den kallas hela tiden Mudbound. Henrys far, den bittre och vresige Pappi, följer med dem.

Jamie, Henrys yngre bror, har tjänstgjort i flygvapnet under kriget. Han är fortfarande charmerande, men har ett hål i sin själ. För att glömma dricker han och han dricker hårt. Laura attraheras av honom.

Ronsel är son till en av arrendatorerna på farmen. Vid sidan av jordbruket är hans far Hap predikant och hans mor Florence barnmorska. Under andra världskriget stred Ronsel under Patton och var bl a med om att befria Dachau. Från att varit hyllad soldat återvänder han till rasismens Mississippi. Han och Jamie blir vänner.

Boken berättas i jag-form och varje berättarröst är personlig och har ett eget språk. Upplösningen är oväntad. Boken är spännande och engagerande rakt igenom. Den är brutal människa mot människa. Längst bak i boken finns några diskussionsfrågor som fördjupar läsandet och tvingar läsaren att ta ställning. Vad hade man själv gjort i samma situation? 

Hillary Jordans bok har jämförts med Steinbeck och Alice Walkers författarskap.

Mississippi är en bok som jag kommer att ge bort i present. Den är verkligen rekomenderad läsning. 

Citat ur boken:

När jag tänker på gården tänker jag på leran. Som kantade min mans naglar och täckte barnens knän och bildade skorpor i deras hår. Som sög sig fast vid mina fötter som ett hungrigt spädbarn vid bröstet. Som marcherade fram över husets brädgolv i sulformade fläckar.

parsley
7/14/13, 11:16 AM
#5

Sören Bondesson - Till natten lokalt snöfall

Sören Bondesson är verksam som skrivkurslärare och har bl a haft Jens Lapidus och Åsa Larsson som elever på sina kurser. Han har skrivit Konsten att döda, så skriver du en kriminalroman, som är en praktisk, användbar och konkret bok om skönlitterärt skrivande.

Intrigen i Till natten lokalt snöfall är fängslande och väl genomtänkt. Veronica hittas ihjälfrusen utanför föräldrarns gård och sommarstuga i Dalarna. Polisen konstaterar självmord. Författaren och frilansjournalisten Erling som känt henne sen barndomen och haft ett kortare förhållande med henne börjar forska i hennes död. Som ung festade Veronica hårt. Hon jobbade som bartender på Stockholms inneställen under 1970-talet, luffade i Asien, festade med rockstjärnor och levde jetsetliv i Europa. Hon studerade litteraturvetenskap och försökte skriva en roman, men blev deprimerad och levde som eremit i föräldrarnas exlusiva stockholmsvilla under 15 års tid. När hon äntligen verkar få ordning på sitt liv igen hittas hon död. 

Berättandet i boken är distanserat och refererande. Det är intrigen, snarare än språket, som håller intresset uppe. Boken är på ca 500 sidor, men skulle mått bra av kortas ner till 350 sidor, eftersom den innehåller för mycket dödkött som inte för handlingen framåt. 

Citat från boken:

Man sov på stränder och i tågkupéer, vandrarhem och det var hångel i sovsäckar, jag förälskade mig i en norska och det hela blev bara ett patetiskt avsked, när hon skulle åka till en annan ö med sina väninnor. Senare på Paros träffade jag en tjej från Småland som inte alls var intresserad av och vi  hade en misslyckad parningslek på stranden.

parsley
7/14/13, 11:26 AM
#6

Cilla Naumann - Springa med åror

Den halländska bondflickan Monika blir vän med sommargästen och läkardottern Johanna.

Handlingen berättas genom Monikas minnesbilder, av hennes och Johannas vänskap, hennes uppväxt och liv på gården. När flickorna blir vuxna och föräldrar återvänder Johanna. De första åren leker deras barn tillsammans. Sedan händer något…

Boken är psykologiskt trovärdig. Upplösningen oväntad. Historien griper tag, men jag trivs inte riktigt i Naumanns språk. Jag tror att det är så med böcker som bygger mycket på språk och språkkänsla, att vissa ligger nära en själv, andra känns lite svårare och mer avlägsna. Det är en personlig känsla, som påverkar min läsning. 

Naumann har även skrivit en ungdomsroman med titeln 62 dagar om händelsern i "Springa med åror".

Annons:
parsley
7/20/13, 11:02 AM
#7

Annika Estassy - Solviken

Lättsmält feel-good som utspelas i Stockholm och Roslagen. I och med att den är lättsmält så känns den också tillrättalagd. Till skillnad från t ex Viveca Lärn och Emma Hamberg som gärna skildrar lite udda individer så är huvudpersonerna i Solviken att betrakta som välmående stockholmsmedelklass.

Marie ärver ett sommartorp i Roslagen och bestämmer sig för att ta hand om huset. Hennes älskare verkar föredra sin hustru och hon känner att hon behöver någon form av nystart. Kommer hon att möta kärleken i form av en ny man?

Citat: Marie Lindsjö såg på klockan. Om en timme skulle hon stänga av datorn, åka hem och laga en syndigt god Biff Rydberg. Det pirrade i hela hennes inre av förväntan. Philip och hon hade inte fått vara på tu man hand på flera veckor. Gång på gång hade han ställt in deras träffar, men i kväll skulle de äntligen ses igen.

parsley
7/20/13, 11:12 AM
#8

Maria Friedner - Besvärjelser och beskydd

Cecilia jobbar som bibliotekarie. Hon är känd för sina höga klackar och dåligt omdöme. Hon festar helst med sina Kavaljerer. Helt plötsligt försvinner hennes mormor. Det visar sig att Cecilias mormor är fe och på kant med den övernaturliga världen. 

Rappt berättat och riktigt underhållande på ett skruvat sätt. 

Målgruppen är young adult, dvs unga vuxna. En del av stilgreppen känns igen från Harry Potter. Det finns en övernaturlig värld med speciella regler och egen byråkrati parallellt med den vanliga världen. 

Citat ur boken: Jag lyfte trollspöet, blundade ohc föreställde mig att toppen av spöet bar upp ett glasklot som spred ljus omkring sig, så där tjusigt som på film. Så blåste jag på spöet. Ruth drog efter andan. Något hände, det kände jag i armen. När jag öppnade ögonen satt en liten, liten bordslampa med virkad skärm högst upp på spöet. Det såg osannolikt löjligt ut.

parsley
7/20/13, 11:15 AM
#9

Elsa Billgren - Elsa Billgrens vintage

Informativ och inspirerande bok om man är intresserad av äldre plagg och mode. Viss inriktning mot dyrare märken och shopping i specialiserade storstadsbutiker, men läsvärd även för den som är allmänt intresserad av ämnet.

parsley
7/22/13, 12:17 PM
#10

David Dalton - Det är inte mig ni söker, jakten på Bob Dylan

Dalton närmar sig Bob Dylan främst genom dennes texter och lyckas skriva en hyfad biografi, som kan läsas även om man inte är Dylan-nörd. En del slarv- och översättningsfel drar ner helhetsintrycket och författaren borde varit tydligare med att ange årtal och inte bara datum. Fokus ligger på Dylans 1960-tal. Jag hade gärna läst mer om den sene Dylan.

Tips inspirerat av boken. Googla på John Wesley Harding Beatles. Beatlarnas ansikten lär finnas på Dylans skivomslag .

parsley
7/22/13, 12:25 PM
#11

Kristin Hannah - Den frusna trädgården

Meredith gifter sig och får barn ung. Hon börjar arbeta på familjens fruktodling och tar över chefsskapet över den efter sin far. Den yngre systern Nina blir fotograf med krig och naturkatastrofer som specialitet. Deras kyliga och frånvarande mor har präglat deras uppväxt. När fadern dör blir modern alltmer förvirrad. Systrarna blir tvungna att närma sig varandra för att kunna ta hand om sin mor och de hemligheter hon burit på genom livet. Barndomen präglades av Stalintidens utrensningar och som ung mor till två små barn levde hon i det belägrade Leningrad under andra världskriget, händelser som modern först försöker berätta som en saga för att kunna hantera dem.

Boken är spännande, engagerande och välskriven. Rekomenderas.

parsley
7/28/13, 6:52 PM
#12

Malin K Eriksson - När minnen får liv

Grace sitter i rullstol efter en bilolycka i ungdomen. Förutom sina personliga assistenter är hon så gott som helt ensam. En hittehund tyr sig till henne och en ny personlig assistent lyckas tränga innanför hennes skal och få henne att öppna sig och möta sina minnen.

Boken är berättad i jag-form och påminner en del om Maj-Gull Axelssons bok "Aprilhäxan". Den verkar vara utgiven på eget förlag och jämfört med sådant som ges ut av kommersiella förlag så står den sig bra i jämförelsen, eller rättare sagt den är mer läsvärd än vissa böcker som ges ut av de stora förlagen.

parsley
7/29/13, 5:04 PM
#13

Carin Gerhardsen - Helgonet

Sven-Gunnar Erlandsson är känd för att vara en varm och generös människa. Han tränar ett flicklag i fotboll och hjälper hemlösa. Efter ett restaurangbesök skjöts han först i ryggen och avrättas sedan med ett nackskott. Har han blivit mördad för att han har något att dölja eller har han blivit en galnings slumpvisa offer?

Mitt omdöme: Spännande och gott deckarhantverk. Definitivt läsvärd om man gillar deckargenren. Helgonet är den fjärde boken i Hammarby-serien. Den kan läsas fristående. Jag kommer att försöka läsa fler av henne.

Annons:
parsley
8/4/13, 9:33 AM
#14

Kristina Ohlsson - Askungar

Spännande och bladvändande historia. Stereotypa personbeskrivningar och beskrivningar av det polisiära arbetet som verkar vara hämtat från vilken deckare som helst, trots att författaren jobbat som civilanställd inom polisen. Intrigen med barnet som försvinner från tåget känns inte trovärdig. Jag kommer sannolikt inte att läsa fler av hennes böcker.

parsley
8/4/13, 9:39 AM
#15

Camilla Grebe och Åsa Träff - Någon slags frid

Systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff har skrivit ett par romaner tillsammans. Någon slags frid är deras debutroman. Det är en psykologiskt trovärdig spänningsroman. Jag kommer definitivt att läsa fler Grebe-Träff.

Siri är en änka i trettioårsåldern. Hon bor ensam i ett litet hus på Värmdö och jobbar som privatpraktiserande psykolog. En av hennes klienter påträffas död i vattnet utanför Siris hus. Polisen konstaterar mord. Siri känner sig alltmer paranoid och förföljd.

parsley
8/4/13, 9:42 AM
#16

Anna Gavalda - En dag till skänks

Två systrar och en bror rymmer från ett trist bröllop för att söka upp den fjärde brodern som arbetar som guide på ett avlägset beläget slott. De begåvade syskonen älskar varann. Smolket i glädjebägaren kommer från en svägerska och hennes inskränkta släkt. Svägerskan har sina skäl att vara kort mot systrarna. 

En elegant berättad, lättsmält bagatell.

parsley
8/4/13, 9:55 AM
#17

Shani Boianjiu - Det eviga folket är inte rädda

Lea, Yael och Avishag växer upp i en liten stad nära den libanisiska gränsen. Efter gymnasiet gör de den obligatoriska värnplikten. Lea, som var populär i skolan, tjänstgör vid en vägpostering, kontrollerar ID-handlingar och undersöker bilar. Hon fantiserar om de människor hon ser, deras liv och vardag. Avishag är gränsvakt och bevaktar en del av gränsen via en bildskärm. Yael utbildar skyttar och lär unga män att döda. 

Det eviga folket är inte rädda skildrar den konflikt vi är vana att se i snabba inslag på TV-nyheterna inifrån. Hur påverkas man som människa? Vilka drömmar och illusioner har man? Rekomenderad läsning. En roman man lär sig mycket av att läsa.

parsley
8/11/13, 11:08 AM
#18

Michael Nyqvist - Dansa för oss

Uppföljare till skådespelaren Michael Nyqvist barndomsskildring, När barnet lagt sig,  från 2009.

I Dansa för oss berättar Michael Nyqvist om tiden på scenskolan, hur han närmar sig en roll, olika uppsättningar han medverkat i och människor han mött. Han skriver intensivt och nära. Varje kapitel är som en novell. Jag hade önskat lite tydligare återkoppling till händelserna i När barnet lagt sig. Ett par förtydligande meningar hade räckt för den som inte läst hans första bok eller inte har den i färskt minne. 

Citat ur boken:

En dag när vi barfota springer ner mot stranden

Hängs skylten runt vår hals

Den vi inte själva kan se

Men alla andra

parsley
8/15/13, 10:30 AM
#19

Cecilia Davidsson - Det man har och det man drömmer om

Aprikosfärgat omslag, matt papper i med samma färg som understrykningspennor, ryggen blek av misstag eller avsikt, svarta linjer i relief. 

En djurrättsaktivist från Stockholm ständigt kallad Hon återvänder till sina morföräldrar där hon växt upp för att läka såren efter en kanske avslutad kärlekshistoria med en sexig man som dödar djur för sitt nöjes skull och samlar på vapen. En skenbar lätthet i språket döljer något skruvat och oväntat som ändå visar sig vara just en kärlekshistoria.

parsley
8/15/13, 10:35 AM
#20

Tina P Jönsson och Marie-Louise Nilsson - Hitta din plats. Andas in. En bok som stärker högkänsliga personer i balans harmoni och inre kraft

Läsaren förutsätts ha grundläggande kunskaper om HSP, dvs high-sensitive person, ett personlighetsdrag som gör att man reagerar starkt på olika sinnesintryck. För mig känns boken som en grundläggande sammanfattning av diverse coachböcker och manualer. Den innehåller några andningsövningar som kan vara nyttiga att känna till om man är road av sådant, annars känns det mest som skåpmat från självhjälpshyllan. Boken innehåller en hel del vackra foton av typen musselskal, manet, daggdroppar på löv, träd som speglar sig i vatten.

Annons:
parsley
8/15/13, 10:43 AM
#21

Justine Lévy - inget allvarligt

Louise mamma är cancersjuk. Farmodern som uppfostrat Louise avlider. Hennes man inleder ett förhållande med sin pappas unga älskarinna. Louise själv har problem med droger. 

Det gör ont och är välskrivet. inget allvarligt är en bok som imponerar på mig. Rekomenderas. Förmodligen är den något av en nyckelroman baserad på verkliga händelser och personer. Jag är inte så insatt i fransk politik och skvallret kring den, men det sägs att den unga älskarinnan sedan gifter sig med Frankrikes expresident.

Boken är utgiven är förlaget Sekwa, specialiserat på fransk litteratur. Jag kommer definitivt att kolla upp fler av deras författare. Den har boken gav mersmak.

parsley
8/17/13, 12:16 PM
#22

Anna & Clara Lidström - Underbara Claras garderob Pimpa, sy och fixa

Bloggaren Underbara Clara har tidigare gett ut en bok om heminredning med retroinriktning. Den här boken har hon skrivit tillsammans med sin syster. 

Gillar man att sy om secondhandkläder så är den här boken en inspirerande guldgruva med mängder av användbara tips att utgå ifrån när det gäller dekorerade skor, omsydda plagg eller smycken. De flesta projekten är enkla att genomföra. Arbetsbeskrivningarna är tydliga.

parsley
10/1/13, 10:47 AM
#23

Emma Hamberg - Larma, rädda, släcka Rosengädda

Boken är del två en planerad trilogi om Rosengädda, en restaurang i en by på Kinnekulle i Västergötland.

I första boken, Rosengädda nästa, sticker gatuköksbiträdet Tessan från sin hopplöse kille Flatan. Hon får ta över en restaurang belägen i ett förfallet stationshus. I del 2 av trilogin dyker en rad nya personer upp som Tessan kommmer i kontakt med när hon renoverar. Hon har dåligt med pengar och slarvar med maten och är konstant trött. En kompis övertalar henne att göra ett graviditetstest på skämt.

Emma Hamberg är en mästare på att skriva feelgood med själ och hjärta. Personerna är intresseväckande och väcker ens nyfikenhet. Man vill lära känna dem både som romangestalter och i verkliga livet.

parsley
10/1/13, 10:55 AM
#24

Magnus Alkarp - Fyra dagar i april

I samband med påskhelgen 1943 samlas svenska nazister i Uppsala för att hålla ett möte vid Uppsala Högar i Gamla Uppsala. Uppsalaborna protesterar och den nazistiska marchen möts av motdemonstranter. Motdemonstrationen slås ner av polis. Myndigheterna tystar ner vad som hänt.

Alkarp skriver på en underhållande, akademisk prosa och håller sig nära källmaterialet. Till skillnad från en akademisk avhandling finns ingen omfattande notapparat. Fyra dagar i april belyser en intressant, men relativt okänd händelse i svensk nutidshistoria. I romanform eller som film/TV-serie baserad på de verkliga händelserna skulle det här kunna bli hur spännande som helst. Nu känns boken lite torr och akademiskt korrekt.

parsley
10/1/13, 11:07 AM
#25

Agneta Sjödin  - En kvinnas resa

Maria, författarens alter ego i den här självbiografiska romanen, ger sig ut på en andlig pilgrimsvandring för att försöka hitta sig själv på vägen till Santiago de la Compostela. Hon går från St Jean Pied de Port i franska Pyrenéerna 80 mil längs den spanska pilgrimsleden till aposteln Jakobs grav. På 19 dagar går hon 80 mil. Under vandringen möter hon människor hon samtalar med. De blir korta intensiva möten. Nätterna tillbringas i allmänhet i enkla sovsalar på härbärgen. Konkreta fakta om vandringen, skoskav och utrustning vävs in den ganska enkla ramberättelsen. Under vandringen tvingas hon möta sig själv och de minnen hon förträngt. Speciellt hennes relation till män sätts under lupp.

Boken är lättläst. Trots att språket är träigt och saknar berättartekniska finesser, så finns det något lockande i boken som gör att den är svår att lägga i från sig. På något sätt utmanas man av att läsa den. Om en person som inte varit känd från TV skrivit den så tror jag inte den fått sådant genomslag.

parsley
10/4/13, 10:40 AM
#26

Therése Söderlind - Vägen mot Bålberget

Under 1670-talet döms ca 70 kvinnor till döden för häxeri och avrättas på den plats som kommer att kallas Bålberget. De kommer från tre socknar i Ångermanland. Var fjärde kvinna i trakten dödas. Malin är en av dem som pekas ut som häxa. Till skillnad från de andra dömda kvinnorna lyckas hon undkomma.

Veronica är tonåring på 1970-talet. Tillsammans med sin pappa börjar hon nysta i händelserna i samband med häxprocesserna. Det påstås att hon är släkt med Malin, den kvinna som överlevde. Veronicas pappa Jacke är född utom äktenskapet och har ett stormigt förhållande till Veronicas mamma. 

Jag blev otroligt tagen av den här  boken. Handlingen är oförutsägbar, språket en fröjd att läsa. Rekomenderas.

parsley
10/7/13, 9:59 AM
#27

Gillian Flynn - Gone Girl

Nick och Amy Dunne jobbar som journalister i New York. Han är nöjesjournalist och hon skriver psykologiska tester till olika tidningar på frilansbasis, eftersom hon är tillräckligt välbeställd för att inte behöva jobba och hon kan jobba för det är roligt. Amys föräldrar har skrivit en rad bästsäljande barn och ungdomsböcker med sin dotter den fantastiska Amy i huvudrollen. När Nick blir arbetslös flyttar de tillbaks till Nicks hemstad, en småstad i Missouri, bl a för att kunna ta hand om Nicks åldrade och sjukliga föräldrar, en tillvaro fjärran från det glamourösa liv Amy är van vid från uppväxten och tiden i New York. Nick driver en bar tillsammans med sin syster och undervisar i journalistik på hemstadens college. Amy är hemmafru. På parets femte bröllopsdag försvinner hon. Polisen misstänker att Nick mördat henne. En katt- och råttalek i massmedias strålkastarljus tar sin början.

Gillian Flynn har skrivit en spännande psykologisk thriller med trovärdiga personskildringar och en rad oväntade vändningar i historien. Rekomenderas. Gone Girl utspelas i en medelklassmiljö. Den är inte lika "skitig" som hennes andra bok Mörka Platser.

Annons:
parsley
10/20/13, 9:44 AM
#28

Florian Illies - Århundrades sommar

Den tyske kulturvetaren och konsthistorikern Florian Illies beskriver 1913 månad för månad. Det är konstnärerna, författarna och den kulturella elitens 1913, geniernas dårskaper snarare än vanliga människors vardag. Biografiernas backspegel skildras i presens. Franz Kafka skriver brev om sin uselhet och skickar dem till sin älskade Felice Bauer i Berlin. Camille Claudel tas in på sinnessjukhus. Googla gärna på konstverken under läsningen, om du inte redan känner till dem. Klart allmänbildande.

Citat ur boken:

Januari

Det är månaden när Hitler och Stalin möts på promenad i Schönbrunns slottspark, när Thomas Mann nästan blir outad och Franz Kafka nästan galen av kärlek. En katt tar plats på Sigmund Freuds divan. Det är mycket kallt, snön knarrar under fötterna.

parsley
10/20/13, 10:09 AM
#29

Merete Mazzarella - Att berätta sig själv

Finlandssvenska Merete Mazzarella har skrivit en rad självbiografiska romaner och undervisat i "att skriva om sitt liv och sina erfarenheter. Att läsa boken känns som att diskutera livsfrågor, litteratur och skrivande med en varm och kunnig äldre person. Jag tycker om boken för dess inkännande ton. Det är ingen konkret handbok i skrivande, snarare en bok att reflektera över.

parsley
10/20/13, 11:07 AM
#30

Karin Holmberg - Syjunta

Karin Holmberg som bl a givit ett par böcker om broderi har samlat några bloggare omkring sig för att ta fram kreativa projekt lämpliga att göra i en syjunta. Förutom handarbetstipsen så finns det också ett par recept på kakor i boken. Jag har lånat boken på biblioteket och kommer inte att köpa den. Boken är inte tillräckligt gedigen för att fungera som uppslagsbok och en bok av det här slaget konkurrerar med all gratis inspiration som finns på nätet. Samtidigt så tycker jag att det är värdefullt att bloggprojekt samlas i bokform. Det är trots allt böcker som sparas och görs tillgängliga för t ex kommande forskning.

parsley
10/22/13, 12:08 PM
#31

Hannes Råstam - Fallet Thomas Quick, att skapa en seriemördare

Hannes Råstam driver tesen att en rättspsykiatrisk klinik (Säter) drogat ner en tvångsvårdad patient och gjort denne beroende av starka mediciner. Under intensiv psykoterapi bekänns så många som trettio mord varav åtta leder till åtal och fällande domar. I Hannes Rådstams TV-dokumentär som ligger till grund för boken tar Qiuck tillbaka sina erkännanden. Rådstam granskar polisutredningen, domarna och terapin.

Mitt omdöme:

Läsvärd och ytterst spännande.

parsley
10/25/13, 3:10 PM
#32

Diablo Cody - Den osannolika strippan

Cody är förmodligen mest känd för att ha skrivit det oscarbelönade manuset till filmen Juno. Den här självbiografiska boken handlar det år hon jobbade som strippa på diverse klubbar i Minneapolis, staden som aldrig vaknar. Hon skriver med någon slags komisk distans och beskriver ekonomiska villkoren (klubbägarna tar en stor del av intäkterna), relationen stripporna emellan, sexklubbsbesökarna och drogerna. Hon skriver inget om något eget droganvändande, men jag har svårt att tänka mig att man står och kan jobba på sexklubb utan droger. Strippar gör hon för kicken och pengarnas skull. I Sverige har vi ingen sex- och strippklubbskultur liknande den hon beskriver. Boken är ingen behaglig läsning, men ändå givande på något sätt.

parsley
10/31/13, 10:32 AM
#33

Sanna Ehdin -Guldburen

Sanna Ehdin har skrivit en rad faktaböcker om personlig utveckling. Guldburen är hennes debutroman. Den handlar om en kvinna som har en relation med en sexmissbrukare och är självbiografiskt baserad. Handlingen är intressant, liksom frågeställningen varför stannar en människa i ett destruktivt förhållande? 

Skönlitterärt skriver Sanna Ehdin prosa på nybörjarnivå. Det är blixtlåsdialog, där perfekta genomtänkta repliker växlas, adjektivsjuka miljöbeskrivningar av typen "fantastisk middag på en mysig restaurang" och övertydliga personbeskrivningar som skulle kunna vara hämtade ur en populärpsykologisk bok. 

Trots de litterära bristerna har boken ändå en del att tillföra, eftersom den är så tydlig i de psykologiska slutsatserna. Är man intresserad av ämnet medberoende så kan boken vara läsvärd. Tycker man om att läsa om sex så finns det åtskilliga sexscener i "Guldburen".

parsley
11/4/13, 11:52 AM
#34

Emelie Schepp - Märkta för livet

Författaren har givit ut boken på eget förlag. Den lär ha antagits av ett stort förlag, men eftersom boken var klar ville hon inte vänta in förlagets utgivningsplaner med ca 2 års fördröjning, utan valde att ge ut den på egen hand (en professionell utgivning kostar ca 100.000 kr). Enligt uppgift så har den sålt omkring 26.000 ex under 2013.

Första tredjedelen av boken går allt som på räls. Det är en klockren deckare med de ingredienser deckarläsaren är van vid. En hög tjänsteman på invandrarverket hittas mördad. Motiven är till en början oklara. Utredningspersonalen har ett privatliv. Ca 1/3 in i boken börjar berättelsen förlora i trovärdighet. Personerna känns allt mer osannolika. Skildringen känns inte psykologisk trovärdig och det görs missar i researchen.

Gillar man Kepler och liknande böcker så kan man ha behållning av Märkta för livet. Den är spännande och har relativt hög äckelfaktor.

Annons:
parsley
11/21/13, 12:17 PM
#35

Sölve Dahlgren och  Lars Ramble med bidrag från Ann Ljungberg - Lyckas som författare

Boken handlar inte om hur man skriver en bok, utan vad som händer när manuset är klart. Hur når man ut med sin bok? Hur marknadsför man den? Vad ska man tänka på när man ger ut en bok på egen hand?

Som handbok för blivande författare rekomenderas Lyckas som författare. Den ger ett trovärdigt och gediget intryck och författarna har bred erfarenhet inom ämnesområdet.

parsley
11/21/13, 12:25 PM
#36

Eva Rusz-Bullshit, de tio dummaste myterna om varför en relation inte kan hålla

Författaren listar ett antal orsaker till att en relation tar slut, bl a 

  • våra känslor för varann har dött

  • vi kan inte förlåta varandra

  • gräset är grönare på andra sidan

  • jag kan inte förlåta otroheten

  • vi kan inte kommunicera med varandra längre

  • våra problem är olösbara

  • vi har inget mer att ge varandra

och ger lösningar på problemet med en stagnerad relation. Otrohet är inte oförlåtligt utan ett tecken på att något i relationen behöver förbättras. Det är viktigt att man ser och uppmärksammar varandra i en relation. Mindfulnes rekomenderas. Kärlek består av en rad signalsubstanser i hjärnan.

Bullshit är ingen bok som jag läst med någon större behållning.

parsley
11/21/13, 12:34 PM
#37

Birgitta Forslund - Älskade kofta, 24 stick- och virkbeskrivningar

En fullständigt ljuvlig bok för den som är road av handarbete i allmänhet och stickade koftor i synnerhet. Det är varierande svårighetsgrad på modellerna och de är stickade i garner som är relativt lätta att få tag i. Koftorna visas av olika personer verksamma inom konstnärliga och kreativa områden, ett upplägg som påminner om handarbetstidningar från 1950-talet.

Upp till toppen
Annons: