Diskussioner

när är det kopiering ??

2013-10-09 14:47 #0 av: JohannaN

hej :)

tänkte höra med er här då jag ofta skriver artiklar om undulater och andra fågelarter. Nu går jag och funderar på när är det kopiering och inte vad gäller andras skrivjobb??

om jag läser något intressant i någon artikel och snappar upp en del intressanta små ord och använder mig av det i min text är detta kopiering ?? någon som vet??

T ex ur denna text där jag skriver över med bred stil på det som jag läste och fann intressant och det som jag skrivit själv :)

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar. Vitamin K hjälper blodet att levra sig.

är detta att kopiera eller får man lov att använda små delar utan att behöva länka ??

vore tacksam för svar :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-10-09 14:52 #1 av: Calcifer

Det blir kopiering riktigt fort, om jag inte missminner mig. Du kan naturligtvis inkludera information från andra källor, men du får aldrig kopiera text överhuvudtaget. Även om det bara är en halv mening så är det inte ok utan att ange källan. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2013-10-09 14:55 #2 av: JohannaN

hum okej, men om man inte har kopierat texten utan snappat upp i texten när man läst är det också kopiera ??

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-10-09 15:00 #3 av: Calcifer

Det beror nog på hur du menar. Som sagt måste man bygga om meningarna. Men har man tagit information från bara en annan källa och skrivit av (och sedan skrivit om) allt kan jag tycka att det är hyfs att ange källa även om det kanske inte är tvång på det.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2013-10-09 15:02 #4 av: jagga-ewe

Man ska ALLTID ange källor om man skriver något baserat på andras text.

Däremot kan det vara så att du lärt dig detta om K-vitaminet genom att du läst det på flera ställen och varit med om saker på egen hand. Om du då skriver om det med egna ord är det en annan sak. 

Din text ovan skulle jag skriva:

"K-vitaminbrist är vanligt hos undulatungar. De har med sig en begränsad mängd K-vitamin ur ägget och detta kan leda till förblödningar. K-vitamin gör det lättare för blodet att levra, dvs det stelnar sig, vid en blödning. Detta är viktigt att tänka på vid tex handmatning från första dag."

Samma innebörd, ingen kopiering. Men eftersom jag kan nada om undulater skulle jag ändå hänvisa till dig för faktareferens. Men det är en helt annan sak.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2013-10-09 15:12 #5 av: JohannaN

tackarGlad Den texten lät helt superGlad

jag har ju haft väldiga svårigheter i skolan särskilt på svenskan då jag har neuropsykologiska handikapp vilket gör att jag haft svårt med stavning mm. hade IG i svenska när jag gick ur 9 och haft väldigt svårt att läsa ikapp detta. i och med att et av mina handikapp är Asbergers syndrom har jag ett väldigt stort intresse för fåglar och djur över lag och skriver i den största mån jag kan av mina erfarenheter där det slinker in saker jag snappat upp när jag läst så det har och är väldigt svårt att förstå skillnaden på kopiering och att använda sig av saker man lästGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-10-09 15:27 #6 av: jagga-ewe

Ahh, Aspergers syndrom tenderar att leda till rejält nörderi, det är den positiva delen av handikappet. Var stolt över den egenskapen, det finns för lite nördar i samhället!

Det är givetvis svårt att undvika att kopiera nån omedvetet. Texten ovan var så pass generell att det är sannolikt att någon annan någon gång använt sig av samma ordföljd som jag. Det finns trots allt ett begränsat antal sätt att sätta ihop en mening så den blir förståelig. En bra tumregel är att så länge man inte kör copy-paste på någons text, utan försöker läsa och sen återberätta med egna ord så är det sällan kopiering.

Sen har det att göra med vad det är för ord och hur mycket man kopierar. Att börja en text med "Äntligen stod prästen i predikstolen" är att kopiera Selma Lagerlöf. Att börja den med "Det var en gång en pojke" är inte att kopiera valfri saga. Det finns för många verk som börjar med "Det var en gång..." Sen kan man såklart inspireras utan att kopiera. En av mina favoritböcker börjar "En vanlig jävla ek" (Simon och ekarna av Marianne Fredriksson) När jag skulle hålla tal vid min morfars begravning började jag "En vanlig jäkla trälåda" Inte en kopiering men väl inspirerat. Tror dock bara det var min man som fattade det, men...

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.