Övrigt

Ge ut en illustrerad bok

2015-03-15 12:02 #0 av: [luneri]

Hejsan! 

jag har gjort material till en bok som jag vill ge ut. Det är dock något jag aldrig gjort tidigare och känns lite nervöst över hur det kommer gå. Jag vänder mig därför till er här på litteratur i fokus. Det är i första hand ett konstnärligt projekt med fokus på illustrationer och fiktiva inslag av dikter som varvas med historisk fakta. 

Vad tror ni, skulle det fungera att ge ut en sådan bok och vad bör jag tänka på? Den liknar ingen annan bok vad jag vet, och fokus ligger på känslan av det förhistoriska som jag illustrerar i fiktiva berättelser och  illustrationer. Det är ungefär lika mycket illustrationer som text. 

Vilken typ av bokförlag kan jag skicka till med den typen av bok? 

Om jag skulle välja att stå för kostnaderna själv och trycka upp den, vad skulle det isåfall kosta? Vad lämpar sig bäst med den typ av bok jag tänker ge ut, att trycka själv eller skicka till bokförlag? 

Jag hade tänkt mig den i ett A5format, ska jag då skicka in lösa ark i storleken av ett A5? 

Jag är tacksam för alla svar och tips och råd ni har med er :)

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2015-03-15 14:27 #1 av: Allt oviktigt

Du kan nog få mer tips på självpublicering http://sjalvpublicering.ifokus.se/

Anmäl
2015-03-20 07:34 #2 av: Lavine

Vad gäller att skicka till förlag: är det en skönlitterär bok, är den riktad till vuxna, unga? Eller är det mest historisk fakta? Om det är en grafisk roman eller serieroman kanske du skulle höra med ex Galago. Annars kanske det är en väg att skicka manus till "de stora", dvs Albert Bonnier och Norstedts exempelvis.

Själva formen på det man skickar in kan jag dåligt om, jag tror att det vanliga är A4-sidor. Sånt kan stå på förlagens hemsidor.

Du har ju även sajten skrivlust.ifokus, där kanske du hittar mer tips.

Anmäl
2015-04-02 11:51 #3 av: [luneri]

Tack för era tips :) 

Jag har varit lite kluven vilka målgruppen är eftersom det inte var tänkt att jag skulle ge ut den som bok från början. Innehållet är utav det poetiska slaget tillsammans med fakta  och tror inte det intresserar ungdomar så mycket, men att illustrationerna möjligtvis skulle kunna locka ungdomar. Jag tror dock att det blir en bok som riktas till främst vuxna som har ett historieintresse, men även ungdomar barn om de nu skulle få upp ett intresse. 

Jag har funderat lite grann och tror själv att det förmodligen är bäst att trycka upp själv eftersom det är en väldigt "smal" inriktning, då den är väldigt lokal i innehållet. Tänkte främst marknadsföra den inom kommunen. Tänker att det kanske finns ett intresse hos dem att sälja den vidare när jag har undersökt ett område i kommunen historiskt sett som annars inte fått mycket uppmärksamhet.

Jag har kollat runt lite grann där man kan trycka upp böcker och själv och stå för kostnaden, och jag känner att den här boken bör ha en hårdpärm samt sidor i färg, men det skjuter iväg i pris och inte så jättebra om det blir hur dyrt som helst... 

Jag tror det helt enkelt får bli en bok jag trycker upp, men i färre upplagor, till det priset det får bli för att jag ska få boken jag vill helt enkelt. Jag tänker mig att det får bli en bok i konstnärlig anda, och om det inte blir någon framgång är det inte hela världen, utan det blir en bok som hamnar i min portfolio.  Man blir bättre och bättre på det man gör tänker jag, och någon stans får man börja :) 

Jag funderar dock bara hur viktigt det är att en bok har ett isbn nummer? Tror att ett särskilt företag som trycker upp böcker inte trycker upp med isbn nummer, hmm.

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2015-04-02 23:03 #4 av: Lavine

Kul med planer! Jag vet inte exakt hur det där med ISBN fungerar. Men den kan bli svår att sälja in i bokhandeln (kanske du ändå inte planerat göra) om den inte har det. Liksom streckkod. Kolla gärna innan med en bokhandel och kanske bibliotek för att höra om de har principer (kanske tekniska skäl) angående det. Kommunala försäljningsställen borde vara mindre känsliga för det.

Anmäl
2015-04-04 10:25 #5 av: BrittaD

På Kungl. Bibliotekets hemsida kan du läsa om ISBN-nummer

http://www.kb.se/isbn-centralen

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2015-04-04 10:27 #6 av: BrittaD

Där kan du också läsa om pliktleveranser - viktigt!

http://www.kb.se/plikt/

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2015-04-06 13:51 #7 av: [luneri]

Tack för upplysningen!

Kände inte till det med pliktleveranser. Det jag inte förstår är om de kontaktar mig när jag ska skicka in exemplaren, eller om det är jag som kontaktar dem? Det var först när man sålt 30 exemplar som det var aktuellt enligt dem. 

Händer det något om jag inte kontaktar dem, eller får man bara påminnelsebrev? 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.