Barnlitteratur

Vilka böcker gillade ni som barn/unga?

2018-08-22 23:01 #0 av: Lona

Ja, vad läste ni som barn och tonåringar? Vad gillade ni och vad gillade ni inte alls?
Skriv gärna ungefär vilket decennium det gäller, lite kul att se om vissa böcker hänger med i flera generationer.Glad

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-08-23 02:48 #1 av: Tarotstollan

Som barn var det väl mest sagoböcker som vi fick i present, sen i skolåldern var det, det mesta jag hittade inne på skolbiblioteket. Kommer ihåg att jag ibland var nekad att få låna vissa böcker för de var för vuxna för min ålder! SkämtarI den skolan fanns bara klasser från 1 - 6 men biblioteket var för öppet för alla åldrar en kväll i veckan.

Som ung tonåring och uppåt läste jag allt om Lotta, Bonnie, Kitty, Mary-Lou, Jolly, Fem-böckerna, Tvilling böckerna och Äventyrens ö mm. mm.
Detta var då 60 - 70 talet.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-08-23 07:11 #2 av: Maria

Jag bara älskade Enid Blytons Fem-böcker på 60-70-talet. De lästes om och om igen.

/Maria

 

Anmäl
2018-08-24 11:45 #3 av: MonicaLagerquist

Ja fem böckerna var ju en favorit Sen Lotta böckerna.Alla Svarta hingsten så klart. Britta och Silver.

Sen läste jag tidigt böckerna om Lars Hård. 

Jag fick biblotekskort två år innan man fick de enligt dåvarande regler och lånade även tidigt på vuxenavdelningen med speciellt tillstånd.

Jag är född -59

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-08-24 20:50 #4 av: Lavine

Född på 1970-talet. Läste tidigt men minns inte vad, där i början. På 80-talet blev jag storläsare, mest hästböcker: Britta och Silver, Lotte, böckerna om Anna och ponnyn Botvid, Svarta Hingsten, Twiggyböckerna. Sen inte minst Lottaböckerna som jag läst om långt upp i vuxen ålder. Katitziböckerna var också stor favorit och lånades flera gånger på biblioteket.

Från 12-14 års ålder började jag läsa vuxenromaner och då var det främst humordeckarna av Bo Balderson och sen Judith Krantz, hehe. Älskade Lace av Shirley Conran. Men läste även 1984 av George Orwell och Moskitkusten av Paul Theroux, den kanske jag inte tyckte var "bra" men jag kände liksom att detta var litteratur, att böcker kunde vara "på allvar". Då var jag närmare 15 och läste flera gånger Tre terminer av Fritiof Nilson Piraten och Flicka i frack av Hjalmar Bergman.

Läste, men var inte så förtjust i Astrid Lindgren, undantaget Vi på Saltkråkan som var stor favorit och lästes varje sommar till jag var kanske 25! Bibliotekarierna som såg mig bära hem stora högar böcker (ofta med sånt jag redan läst flera gånger) tipsade mig om "andra världskriget-böcker" som jag tyckte var oändligt tråkigt. Minns att jag nån gång lånade en sån bok för att vara snäll, men den blev nog inte läst överhuvudtaget! Hade gärna kommit ihåg vilken det var. Skrattar

Anmäl
2018-08-24 20:54 #5 av: Lavine

Jag har faktiskt tänkt på hur jag slukade Judith Krantzböcker där ett tag, och att jag inte läste särskilt mycket "typiska ungdomsböcker". Vad skulle man tipsa en 14-åring i dag om i samma stil? Simona Ahrnstedt? Katherine Webb? Jag läser gärna Divergentserien i dag, men hade absolut inte gillat det som tonåring. Det är lätt att tro att ungdomar "bör" läsa ungdomsböcker, men så behöver det ju inte alls vara. 

Anmäl
2018-08-25 13:09 #6 av: Sjuttan

Pelle Svanslös och Kulla- Gulla, 40-50-talet.

Anmäl
2018-08-25 17:17 #7 av: Lavine

Kulla-Gulla glömde jag!

Anmäl
2018-08-25 22:00 #8 av: Tarotstollan

Jag glömde Kulla-Gulla också, fast de läste jag nog på 70-talet.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-08-27 19:29 #9 av: lunaticIam

Som barn älskade jag Fem-böckerna, böckerna om Narnia och det mesta av Astrid Lindgren. Blev också en hel del hästböcker i och med att jag var medlem i en hästbokklubb (Pollux). 

Från 9 år och uppåt växte fantasyintresset och jag började sluka allt jag kom åt, Harry Potter, Sagan om Ringen, böckerna om Redwall, Spejarnas Lärling m.fl. 

I tonåren läste jag allt jag kom över i princip men främst fantasy, klassiker och så upptäckte jag manga. Utöver manga upptäckte jag också vampyrromanen vilket resulterade i att Anne Rice blev en storfavorit. 

Jag gillade inte facklitteratur, tonårsromanser och deckare. De två sistnämnda är jag fortfarande inte förtjust i. 

Född 91. 

Anmäl
2018-08-29 17:48 #10 av: Lona

Äventyrsböcker var inget som gick hem hos mig alls.

Hästböcker blev det en hel del av, Vitnos i början som följdes av framför allt Nan Inger Östmans böcker. Wahlströms Ponnyböcker tog en stor plats i bokhyllan.

Fantasy fanns nästan inte som genre, men jag älskade Sagan om Ringen. Några barn/ungdomsserier som jag läste var böckerna Narnia, om Millimu(?) och om Taran. 

Singletonserien, Kulla Gulla, Lilla huset på prärien, Jules Vernes verk och böckerna om Cherry Ames var nötta och älskade exemplar som jag tog över från mina föräldrar.

Det var en stor dag när jag fyllde fem och äntligen fick ett alldeles eget lånekort! Varför det var så viktigt vet jag egentligen inte, jag kunde ju inte ta mig till biblioteket själv ändå...
Annars var det mest vuxenböcker, från lågstadieåldern nån gång.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-08-29 18:44 #11 av: Lavine

Åh, åh, Anne på Grönkulla och Lilla huset på prärien. 

Litet sidospår: Jättekul att se nya versionen av Anne på Grönkulla på Netflix nu. Dock har jag alltid fått mindre blodtryckspåslag av bok-Anne än någon av tv-serie-Anne. Skrattar

Och nu minns jag vad jag läste på 70-talet, det var såklart Vitnos! 

Anmäl
2018-09-02 01:36 #12 av: AlvaU

Som barn var det mest Petson och Findus, Mamma mu, Plupp, Tvättbjörnsveckan, Landet längesen.. Vi fem-böckerna, Kitty, böcker man fick med i "Min häst" och "Funtaste"(?)... Detta var på 90-talet, början av 2000.
Som ungdom började jag läsa Harry Potter, och skräckhistorier, för att sedan i tonåren gå över till böcker som "Fjortonde bruden", "Sagan om Valhalla", "Jarastavens vandring", Jane Austen-böckerna.. Och Harry Potter såklart, de läses/lyssnas om vartannat år ungefär ;)

Anmäl
2018-09-02 07:53 #13 av: [RC1393]

Mina storfavoriter var Vitnos, Sigge, Harry Potter, vargbröder, Narnia, egentligen allt av Astrid Lindgren, Diabolo, varghunden och sagan om ringen. Är född -97

Anmäl
2018-09-05 21:05 #14 av: tiger tok

Lin Hallbergs böcker, böckerna om Santos, Teddyböckern, Siggeböckerna.

Klara böckerna.

Ja, alla hästböcker älskade jag!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.