Annons:
Etiketterartikeltips
Läst 1041 ggr
Cireea
2019-11-05, 16:09

Bokvård

Det finns mängder med tips på hur man kan ta hand om sina böcker, i den här artikeln hittar du några av dessa.

Man kan tro att det inte är någon konst att hålla böcker fräscha, men det kan vara klurigare än man tror. Nedan följer några tips på hur man hjälper böckerna att hålla sig fräscha längre. 

1. Förvara böckerna rätt 
Det är viktigt att förvara böckerna på rätt sätt. För mindre och lättare böcker kan man enkelt ställa dom i bokhyllan, ta hjälp av bokhållare om du behöver lite extra stöd så böckerna inte sjunker ihop. Stora böcker bör man däremot lägga ner på en plan yta, detta för att förhindra att ryggen på stora böcker blir försvagade eller separeras. 

2. Undvik fuktighet
En av dom största brottslingarna när det kommer till skadade böckerna är fuktighet. Är rummet där böckerna förvaras fuktigt kommer det över tid uvecklas mögel. Resultatet innebär att böckerna dels får spröda sidor och spruckna ryggar, men dom kommer dessutom få en unken lukt. 
Förvara därför böckerna på en plats där det finns ett bra och tillräckligt luftflöde. Undvik att packa ner böckerna i lådor med lock, förvara dom hellre i en öppen hylla. Tumregeln är att hålla en jämn luftfuktighetsnivå på ungefär 40-50%.

3. Undvik direkt solljus 
Böcker är inte gjorda för att klara direkt solljus. UV-strålarna kan orsaka att sidorna blir gula samt att omslaget kan bli blekt eller missfärgat. Placera därför böckerna där dom inte blir utsatta för direkt solljus.

4. Regelbunden rengöring 
Det är ingen nyhet att damm och smuts lyckas hitta till böcker som står i hyllor. Ta därför för vana att damma av böckerna då och då. 

5. Håll koll på bokryggen 
Utan bokryggen är böcker i princip bara en uppsättning med lösa papper. För att undvika spruckna och trasiga bokryggar bör man därför vara försiktig. På pocketböcker bör man inte öppna eller böja boken för långt, detta för att undvika att bokryggen går sönder. Man bör heller inte förvara en öppen bok med framsidan neråt, det är också påfrestande för bokens rygg. 

6. Använd bokmärken
Det är inte alla som har möjligheten eller orken att läsa en bok under en och samma sittning. Om man behöver pausa läsandet bör man undvika att vika ett av boksidornas hörn för att markera var man är. Det skrynklar och skadar sidan. Investera istället i ett bokmärke, eller gör ett eget. Det viktigaste är inte hur det ser ut utan att det fungerar. 

_______________________________________
Bilder: Pixabay


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2020-11-18, 20:47 av Cireea
Annons:
Tarotstollan
2019-11-06, 23:54
#1

Jag har brutit mot alla de reglerna utom 1 och det är att vika s.k. " hundöron" i böckerna. Det är så fult och förstör en bok rejält.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Gronstedt
2019-11-11, 13:12
#2

Jag skulle säga tvärt om angående pocketböcker - bräck upp dem rejält när de är nya och spänstiga, så slipper man sitta och glutta i en halvstängd bok som fäller sidorna som höstlöv när man ska läsa om den några år senare 😃

Torparmor
2022-05-26, 19:45
#3

Nja hundöron är jag inte förtjust i, men understrykningar gör jag med glädje och gillar bokmärken, som ofta får sitta kvar när boken är läst. De två sistnämda ger mig så mycket inspiration varje gång jag läser om de mest älskade böckerna


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Upp till toppen
Annons: