Etikettsvenska-författare
Läst 1249 ggr
Cireea
2019-11-11, 11:41

Pelle Svanslös: 80 år

I år är det 80 år sedan Gösta Knutsson publicerade den första boken om katten Pelle Svanslös. Här på Litteratur iFokus uppmärksammar vi det med en liten artikel om böckerna och firandet

1939 kom den första boken av totalt tretton böcker om Pelle Svanslös ut. Att vår Pelle firar 80 år måste vi så klart uppmärksamma.  Den 27 juli anordnade man ett stort födelsedagskalas för Pelle på scenen Parksnäckan i Uppsala.

När Gösta Knutsson skrev böckerna  om katten Pelle Svanslös gjorde han det med värdegrunden om allas lika värde, oavsett om man har en svans eller inte. Trots att Pelle Svanslös blir retad av den elake katten Måns, så får Pelle ändå ta plats. 

Även i Helsingfors har man valt att uppmärksamma Pelle Svanslös födelsedag, detta genom en Pelle Svanslös-utställning i Päivälehtimuseet. Syftet med utställningen var att locka barn till lek samtidigt som man förmedlar det viktiga budskapet om människors lika värde. 

Om böckerna 
Karaktärerna i böckerna består till största del av katter. Pelle Svanslös är en godhjärtad och godtrogen katt som ständigt blir mobbad och lurad av Elaka Måns och hans kompanjoner Bill och Bull. 
I dom första böckerna är Pelle en familjekatt i Uppsala men när han vuxit upp blir han istället sambo med katten Maja i en källarglugg. Dom allra flesta böckerna utspelar sig i Uppsala.

Böckerna ansågs vara en form protest mot stödet för nazismen som fanns i Sverige både före och under andra världskriget. Böckerna har också översatts till flera andra språk i Europa. 

Annan media
Utöver böckerna har Pelle Svanslös tagit plats på andra medier. 1949 presenterades en barnopera på Kungliga Teatern i Stockholm och spelades där ända fram till 2001. 

Pelle svanslös gjordes som tecknad film 1981 med en uppföljare 1985. Man gjorde också en julkalender i teaterform som visades på SVT 1997. Då julkalendern fick stor framgång gjorde man en långfilm också. 
Man ha även gjort bilderböcker och en tecknad serie i två versioner som kom ut i en egen serietidning mellan 1965-1972. Man påbörjade en repris av serietidningen under början av 1990-talet men det slopades efter en kort period. 

__________________________________________________________________________

Bild: Herveaux

Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Eyos Hamsteruppfödning

Cireea
2019-11-11, 12:59
#1

Man kan inte annat än bli nostalgisk 🤗
Minns delar av julkalendern, det är en av mina favoriter.

Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Eyos Hamsteruppfödning

Gronstedt
2019-11-11, 13:10
#2

Läste böckerna som liten, det var min pappas barnböcker. Köpte den där samlingsvolymen på bilden på en bokrea i vuxen ålder och har läst dem flera gånger med behållning och upptäcker allt fler bottnar. Bland annat är Pelle långt ifrån så trevlig som man först tyckte.

[Tante Aubergine]
2019-12-13, 05:36
#3

#2 Menar du att karaktären Pelle inte är lika trevlig som man tyckt, eller själva bokserien? #1 Ja, visst blir man! Växte upp med både böckerna och uppföljaren "Pelle Svanslös i Amerikatt". Gillade de skarpt. Kalendern gick att se men var inte så förtjust i Måns. Tror att det är för att jag gillade röstskådespelaren till de tecknade långfilmerna, och att hur Måns framställdes i kalendern var för annorlunda i min smak.

Gronstedt
2019-12-13, 08:57
#4

#3: Karaktären.

[Tante Aubergine]
2019-12-13, 10:54
#5

#4 Okej. Jag får nog ta och läsa om böckerna igen för minnena har blivit lite suddiga. 

Kan tänka mig att filmatiseringen framställde honom lite annorlunda.

BrittaD
2019-12-13, 11:40
#6

#4 # 5

Ja, Pelle är inte så harmlös som man först tycker.

Han är både en snobbig  överklassare och en smygmobbare, dessutom rasist (Pelle Svanslös i Amerika) och annat om man börjar närgranska honom.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Gronstedt
2019-12-13, 12:54
#7

#6: Fast just i Amerika gör ju Pelle ett  statement mot rasism: 

"Om jag kunde begripa vad det spelar för roll, om en katt är neger eller inte, bara det är en snäll katt. Om jag är elak, så är jag mycket sämre än en negerkatt som är snäll, och om jag är snäll, sa är jag inte ett dugg bättre än en negerkatt som är snäll. Och om en negerkatt är elak, så är det precis som om vilken katt som helst som är elak. Om nosen är svart eller skär, kan väl inte spela någon roll!"

Med den aktuella tidens mått är det en väldigt generös inställning i rasfrågan, speciellt som Pelle dessutom handlar av "negerkatten", trots att han blivit tillsagd att inte göra det just för att "han är neger". Att det så kallade "n-ordet" används är inte, än en gång med tidens mått, ett tecken på rasism.

Jag tänker mer på att Pelle först framstår som söt, snäll och oskyldig, men sedan visar sig vara både snobbig, sipp och fjollig. Han visar sig gärna duktig, men när ingen tittar på honom är det inte så viktigt med de goda gärningarna. Han skryter och provocerar avsiktligt och klämmer gärna en klädsam tår när någon ser.

Men han har ju också trevliga sidor, utsätter sig för obehag och risker för att hjälpa sina vänner, gör sig besvär att visa omtanke om utsatta och protesterar mot orättvisor. Och på slutet tar han sig ju högst väsentligt 🙂.

BrittaD
2019-12-13, 14:16
#8

#7

Nu har jag inte Pelle Svanslös i Amerika framför mig, men jag minns att vi som "förr i tiden" kritiserade diverse mysterieböcker och liknande för att bovarna alltid var gula (asiater) eller mörkhyade (n-ordet) såg liknande tecken i den här PS-boken. Ibland kan det vara rätt så sublima tecken.

Skall läsa om den så får jag se om jag kan ge något exempel. GG, Gangstergänget, var det inte något där?

Sen är ju Pelle Svanslös en produkt av sin tid, och när böckerna kom ut då 1939 och framåt såg ju de vuxna boken  mer som en nyckelroman, och en kamp mellan det Goda och det Onda. Måns & Co var Hitler och nazisterna, Pelle var den snälle Gösta Knutsson. Och för dåtida barn, som inte hade så mycket barnböcker,  var det en välkommen, smågullig långserie.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Gronstedt
2019-12-13, 14:57
#9

#8: Det enda jag kommer ihåg är att GG har några svarta katter bland sina medlemmar, men svarta katter finns det ju många av i böckerna, utan att de för den skull är "negrer".

Gronstedt
2019-12-13, 14:59
#10

*noterar "omläsning av Pelle Svanslös" på att göra-listan* 😃

BrittaD
2019-12-13, 16:32
#11

#10 Det har jag redan. Har ett barnbarn i lämplig ålder som liksom jag ÄLSKAR Uppsala och vi skall också göra PS- vandringen i Uppsala till sommaren 🥰 Och JAG skall läsa PS-böckerna med honom först 📚😌

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Herveaux
2019-12-13, 17:42
#12

#11 Åh nu var det iof närmare 20år sedan (😮) jag gick Pelle-vandring i stan, men om den är idag som då så kan jag verkligen rekommendera det. Supermysigt! 
Håller tummarna för att de "bus" som då fanns synliga efter upptåg i böckerna finns kvar än idag. 
Jag rör mig så sällan i de kvarteren när jag är i stan.

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Ridsport, Film, Hamster, Guldhamster

BrittaD
2020-01-13, 15:52
#13

Nu har jag läst om Pelle Svanslös i Amerika.

Jag tycker nog att det finns smygrasism i den boken.

Som Gronstedt skriver i #7 håller Pelle vid ett tillfälle  ett litet brandtal för svarta och vita katters lika värde. MEN - I Gangstergänget, som onekligen symboliserar nazister och som har avdelningar i varje stad som Pelle besöke,r är samtliga katter SVARTA. Dessutom fula, elaka och ser elaka ut. Det är ett allt igenom manligt gäng. Enda undantaget är en vit  kattdam, en  Gangstergängets Mata Hari.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Cireea
2020-01-13, 16:50
#14

Man får väl kanske tänka lite på hur samhället och världen såg ut för 80 år sedan också. Det var ju lite annorlunda på "den tiden" så att säga. Jag finner att i många gamla böcker finns det pikar mot sociala ställningar och smygrasism, ibland också väldigt öppen rasism beroende på tema.

Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Eyos Hamsteruppfödning

BrittaD
2020-01-13, 17:52
#15

Jo men böckerna ges ut på nytt och på nytt och dagens barn läser dem, då är det inte OK om bovarna alltid är svarta eller gula med sneda ögon osv.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Cireea
2020-01-13, 18:31
#16

#15 Givetvis, men å andra sidan.. vad ska man göra åt saken? Förbjuda dom? 
Man kan ju heller inte kräva att man ska redigera böckerna. Ni minns väl vilket ramaskri det blev när man tog bort ord ur Astrid Lindgrens böcker? 😐
Som författare skulle jag bli väldigt upprörd om man gick in i mina skrivna verk och redigerade. Tänk hur det hade sett ut på den tiden då satirer var extremt vanliga, redigera bort sånt som inte passade. 😂

Sen är nog Pelle Svanslös smygrasism bland det mildaste som barn ser och hör idag. Genom teknologin kommer dom åt så mycket annat, majoriteten av dagens barn har tillgång till internet genom surfplattor och mobiler. Det viktigaste är nog hur föräldrar hanterar det, att man är noga med att tala för allas lika värde och att fiktion är just det; påhittad fantasi som inte överensstämmer med verkligheten.

Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Eyos Hamsteruppfödning

Gronstedt
2020-01-14, 14:30
#17

#15: Nog måste väl även dagens läsare tåla att läsa böcker som skildrar en annan tid? Man hör sällan klagomål över fantasy-böcker, där det inte är ovanligt att det finns en god och en ond sort, som alver kontra orcher eller bajoraner kontra cardassier. 

Inte ens dagens barn är så dumma att de inte kan förstå att man tänkte annorlunda förr än man gör nu. Och är de det, är det upp till de vuxna att utbilda dem.

[Tante Aubergine]
2020-01-14, 16:20
#18

#8 Jaså? Har aldrig sett någon koppling mellan Måns och has gäng med Hitler och nazister.

Nu har jag i och för sig bara läst två av böckerna och sett de tecknade filmerna, men iallafall.

Gronstedt
2020-01-14, 16:49
#19

#18: På http://www.ekdahl.org/!knutsso.htm kan  man läsa "Måns är inte någon bestämd person, han representerar ondskan och elakheten i största allmänhet, möjligen med vissa drag lånade från herrar Hitler och Mussolini." Detta verkar vara en tämligen vedertagen uppfattning. 

Gösta Knutsson var, efter vad som ganska samstämmigt sägs, starkt emot nationalsocialismen och det stöd för nazismen som frodades på sina håll i den tidens studentsammanhang.

BrittaD
2020-01-14, 16:53
#20

#18 Pelle Svanslös är en nyckelroman. Betänk att den kom ut 1939 i början av andra världskriget och Gösta K smög in sin kritik av Hitler och kompani i en oskyldig barnbok. Det uppskattades av många. Att sen varenda katt böckerna motsvarades av någon kändis i Uppsala väckte så klart både ilska och skratt. Pelle är Gösta K själv. På så sätt retade och roade han vänner och fiender - inte bara roade barnen. 😂 Men ingen av de här människorna lever ju länge så det har nog fallit i glömska!

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

[Tante Aubergine]
2020-01-14, 17:01
#21

#19 & #20

Jo, men som barn så ser man saker på annat sätt, och i just det här fallet så gjorde jag inte den kopplingen. :)

BrittaD
2020-01-14, 17:41
#22

Nej, den kopplingen går ju inte att göra för ett barn, och det var inte avsikten heller. För dem var det bara en kul berättelse 😊

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2020-01-14, 20:58
#23

#19

Enligt en annan vedertagen uppfattning är Måns = Hitler.

Se t.ex. vad A.R. Sevelin skriver om Måns i Verklighetens Pelle Svanslös:

"En essens av plågoanden, med många drag av Hitler, Mussolini och deras anhängare under 40-talet." Namnet är hämtat från en latinlärare Gösta Knutsson ogillade. Enligt en annan uppgift från språkvetaren Måns Dalsjö, som i Upsala Nya Tidning kritiserade Knutssons radioprogram.

Hälsningsgesten vid GG:s möten är också Hitlerhälsningen; lyft högertass, medan man unisont skanderar: GG GG GG Vårt allt.

Jag har andra barnlitteraturkällor också men inte där jag befinner mig just nu.

Hur man tolkar Måns kan ju också vara en generationsfråga. Jag är nog väldigt mycket äldre än vad många andra här är.  Mina föräldrar som gav mig och läste Pelle Svanslös för mig efter kriget bidrog också till att ge mig bilden av Måns som Hitler.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Gronstedt
2020-01-15, 10:45
#24

#23: Nåja, det är knappast en annan  bild? "drag av Hitler, Mussolini och deras anhängare" och "Måns = Hitler" är ju inte riktigt samma sak. Om det första håller jag i alla fall med, och den formuleringen ligger ju tämligen nära det citat jag återgav.

I dessa sammanhang kan man också erinra sig den skäligen skarpa nidbilden av kommunismen Knutsson ger på annat ställe.

Angående "smygrasism", bör man också komma ihåg att färgen svart faktiskt inte med nödvändighet måste representera människor med mörk hudfärg. Färgen svart står kulturhistoriskt och religionshistoriskt för mörker, sorg, död, orörlighet, frusenhet, avgrund och i förlängningen  ondska i många samhällen, kanske i synnerhet dem med judisk-kristen bakgrund, och gjorde så långt innan olika folkslag med olika utseenden stötte på varandra regelbundet. Det är ingen slump att Darth Vader knatar runt i en svart rustning,, det är för att göra honom lätt att associera med "the Dark Side".

Detta kulturella arv färgade förmodligen européernas syn på mörkhyade afrikaner som i olika avseende lägre stående och på Afrika som "den mörka kontinenten". men det betyder inte nödvändigtvis att alla som ser svart som sorgens och ondskans färg och vitt som glädjens och godhetens är smygrasister.

Gronstedt
2020-03-02, 18:04
#25

Har funderat på det här lite av och till och vill lyfta en annan aspekt av "rasismen" i Pelle Svanslös, nämligen det tanketomma, slentrianmässiga "hundhatet" katterna uppvisar.

Innan någon går igång vill jag framhålla att jag är fullt medveten om att hundar inte är en folkgrupp i lagens mening 😃.

Katternas i Pelle Svanslös inställning till hundar är faktiskt väldigt "vardagsrasistisk". Katterna hatar inte hundar direkt, de är inte direkt rädda för dem, men att vara hund är att vara ful och låg och allmänt "inte som riktigt folk". När Måns lär kattungarna fula ord är det namn på hundraser de rabblar. När Pelle blir vän med taxen Max baxnar man och dånar i kattvärlden. Och till och med den fina Pelle blir bara vän med en liten och avvikande hund - när hans egna barn säger "BULLERDOGG!" så blir han lika upprörd som alla andra.

Detta slags ovilja mot "det andra" är nog ett större och mer svårbearbetat problem i alla folkgrupper (och andra grupper) än eventuella stereotypa skurkbilder.

Undrar om Knutsson hade en baktanke att använda hundarna som symbol för ett problem han ville belysa?

Cireea
2020-03-02, 19:08
#26

#25 Jag förstår din poäng, det där kan man hitta i andra former i andra böcker också. Vissa barnböcker men även bland vuxen skönlitteratur.

Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Eyos Hamsteruppfödning

Gronstedt
2020-03-03, 11:16
#27

#26: Eller hur?

Egentligen sätter det strålkastaren på själva grunden till att vi människor har så svårt att bära oss vettigt åt mot varandra i större sammanhang. Men på något sätt problematiseras detta sällan, det är bara lustigt och gulligt., eller på sin höjd lite fånigt, som i kriget mellan Lilliput och Blefescu i Gullivers resor.

BrittaD
2020-03-09, 15:18
#28

Hittade en för mig okänd Pelle Svanslös-staty i Stadsparken i Uppsala.

Förhandsgranskning av bild

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2020-03-09, 15:22
#29

Kommunens information om konstnären Kristina Jansson och om Pelle.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Herveaux
2020-03-09, 15:23
#30

Ja den ja! Den tyckte min hund var super-duper-läskig.😮
Efter lite muta så gick den dock att hälsa på.

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Ridsport, Film, Hamster, Guldhamster

BrittaD
2020-03-09, 15:27
#31

Så det här får väl betraktas som den officiella versionen av vem Pelle och de andra katterna representerade:

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2020-03-10, 15:33
#32

#28

Vet inte varför bilden försvann, men nu är den här iden

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Gronstedt
2020-03-10, 17:26
#33

#32: Hur stor är den i verkligheten? Såg någon bild på nätet där den verkade jättestor.

BrittaD
2020-03-11, 07:59
#34

#33 Mankhöjd 70-80 cm, så rätt kraftfull för att vara en katt 🦁

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Gronstedt
2020-03-11, 08:03
#35

#34: Oj! Ja, det var rejält 🐱

BrittaD
2020-07-18, 20:19
#36

Idag tog jag själv och utan guide en liten promenad i Pelle Svanslös fotspår: Åsgränd och sen vidare över Övre Slottsgatan där detta övergångsställe finns.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Herveaux
2020-07-18, 20:38
#37

#36 Vad mysigt (och varmt😓)! Tycker de kvarteren är så fina. 
Förr fanns det en postlåda däromkring med Pelle-anknytning också.
Det var i den brevlådan som Måns lurade ner Pelles kattungar. 
Vet inte om det är kvar heller men förut var några av siffrorna på Domkyrkans urtavla upp och ner efter att katterna varit ute på äventyr. 😃

Jag måste verkligen läsa om boken i #0 och ge mig ut på en egen Pelle-vandring. Var över 20år sen jag gick en sån guidad tur nu.

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Ridsport, Film, Hamster, Guldhamster

BrittaD
2020-07-18, 22:04
#38

#37 Ja, det är jättemysigt där och inte alls särskilt varmt i kvällssolen. Jag har också sett den där brevlådan men såg den inte idag. Längtar efter den guidade turen som blev inställd i år. Har förberett mig genom att köpa de flesta av de gamla böckerna (med Lucie Lundbergs teckningar) från antikvariat för att läsa med barnbarnet men så kom den där dj* pesten och förstörde allt 🥵

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Upp till toppen